måndag 24 augusti 2009

Att förändra bibliotek

Det har varit svårt att undgå den senaste tidens debatt om folkbiblioteken och förändringar. Allt verkar ha startat med nyheten om gallringen på Malmö stadsbibliotek. Jag hörde det som en liten notis på radionyheterna och tänkte, Ooops, nu drar det igång! Och mycket riktigt, debatten, åsikterna, tyckandet har svallat högt om vad egentligen ett bibliotek är och vad verksamheten ska bestå av. I en föränderlig värld är det för mig självklart att även ett bibliotek och en biblioteksverksamhet skall utvecklas. Förändring i sig innebär inte att de grundvärdena i verksamheten försvinner. Ett bibliotek skall även fortsättningsvis stå för fri tillgång till kunskap och information, för demokrati och folkbildning osv osv osv osv osv osv osv osv. MEN, detta utesluter inte på icke vis att det förutom pappersböcker även erbjuds annan form av läsning och information. Evenemang på bibliotek som författarföreläsningar och andra "upplevelseevenemang" behöver inte ställas i motsats till om varje litet folkbibliotek ska ha ALL utgiven litteratur av Vilhelm Moberg och Astrid Lindgren. ALLA böcker behöver inte finnas ÖVERALLT. ALLA bibliotek har inte bevarandeansvaret för ALLT tryckt material. Det är inte det som är demokratisk tillgång till information, fortbildning, kultur osv.
Jag har följt debatten på bloggar som Bibliobuster och Peter Alsbjers blogg och jag kan för mitt liv inte förstå förändringsrädslan som tydligt framstår. Vad är det som är så förskräckligt? Biblioteken har alltid sorterat ut hyllvärmarna - det är inget nytt. Biblioteken har alltid arrangerat kringarrangemang, förutom att låna ut böcker. Sagostunder, läsprojekt, författaraftnar, stickcaféer, korsordskvällar und so weiter. What´s the big deal!? Var finns egentligen motsättningen, varför verkar det som om det ena utesluter det andra hela tiden. Ett bra bibliotek är ett bibliotek i tiden och att verksamheten finns där våra låntagare/besökare befinner sig. Om det betyder att vi som bibliotek ska twittra, finnas på facebook, ha uppsökande verksamhet på köpcentrum istället för eller även på arbetsplatsbibliotek, erbjuda e-böcker samtidigt som vi erbjuder pappersböcker, ha dygnetruntservice (nåja, kanske inte 24/7...) på msn samtidigt som vi har vanliga telefontider, så varför inte? Omvärlden utvecklas och förändras, så även biblioteken.
Som replik på det författaruppror angående Malmödebatten skrev bibliotekspersonal ett debattinlägg som fanns att läsa i Sydsvenska i helgen. Jag skriver under på det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!