fredag 31 oktober 2008

Lån från fjärran


För dig som läser som inte är så slängd i bibliotekstugget så är fjärrlån när man på ett bibliotek inte har boken på de egna hyllorna, utan istället lånar in den från ett annat bibliotek för låntagarens räkning.

I många län har man med framgång genomfört diverse olika "friaflödesprojekt" där kommunerna lånar mer direkt från varandra inom länet istället för att slaviskt följa den gamla traditionella fjärrlånekedjan (där man förr sällan vände sig till grannkommunen - i alla fall inte officiellt - utan först var tvungen att vända sig till länsbiblioteket innan man gick vidare till lånecentraler - universitetsbibliotek osv). Detta har oftast inneburit en ökad service till låntagaren, att det gått snabbare (självklart beroende på hur man löst transportfrågan mellan kommunerna) och att man utnyttjat en helt läns bokbestånd bättre och smartare och ställt servicen till låntagaren mer i fokus.

biblioteksbloggen kan man läsa om att danska bibliotek sedan maj 2007 kan delta i ett automatiserat fjärrlånesystem. Alla danskar kan beställa sina fjärrlån själva via bibliotek.dk, beställningen skickas till det bibliotek som har boken inne eller till det ställe där det är kortast kö. Sedan får låntagaren boken direkt hem i brevlådan. Det mest intressanta av allt är att man efter en utvärdering av 500 beställningar enbart kunde upptäcka tre som var misstag eller felaktiga.
Här kommer en parantes som blev så lång att den fick ett eget stycke: (Den svenska "motsvarigheten" bibliotek.se är ett smärre skämt där man klickar och klickar men aldrig kommer längre att man får reda på att boken finns på ett visst bibliotek i en viss region, men det finns ingen som helst kommunikation vidare till det specifika biblioteket där boken sägs finnas. En återvändsgränd som bara skapar irritation, men möjligen något att bygga vidare på.)

Jag älskar fjärrlån! Politiskt sett har jag mycket svårt att kalla mig själv liberal, men när det gäller fjärrlån är jag ultraliberal. Egentligen, varför särskilja lån och fjärrlån? Ett lån är ett lån är ett lån... En person som kommer in på biblioteket och efterfrågar en viss bok ger oftast blanka f-en i om boken kommer från kommun X eller Y. Om boken är utlånad i X är det för mig självklart att man beställer den från Y och om den finns inne där får låntagaren med största sannolikhet läsa den snabbare än om han reserverar den och köar på boken på sitt "hembibliotek" i flera veckor. Snabb service + bra service = nöjd låntagare. Ännu bättre skulle det kunna bli om svenska bibliotek och bibliotekarier vågade lita mer på sina låntagare, bli lite mer danska i kynnet, och låta låntagarna själva göra sina beställningar.


Bilden lånad här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!