fredag 4 december 2009

Lucka 4


Dagens bok är ett inlägg i en debatt om ett mycket uppmärksammat rättsfall: Styckmordet på Catrine da Costa på 1980-talet. Boken Catrine och rättvisan är skriven av journalisten och debattören Hanna Olsson. Två läkare, en obducent och en allmänläkare anklagades, inte för mordet (om jag minns rätt - för det kunde aldrig styrkas), utan för själva styckningen av kroppen. Så sent som denna veckan var fallet uppe i rätten igen. Inte själva styckmordsfallet eftersom det tyvärr är preskriberat, utan den här gången var det de två anklagade som ville ha upprättelse för att de miste sina läkarlegitimationer.
Författaren Hanna Olsson följde rättegången på 1980-talet och rapporterade om den i Dagens Nyheter. Den här boken är en bearbetning av turerna i rättegången och det material som åklagarna inte valde att ta upp.
För något år sedan läste jag Lars Borgnäs genomgång av fallet i boken Sanningen är en sällsynt gäst. Det blogginlägget kan man läsa här.

1 kommentar:

  1. Lotta!

    Jag har läst Olsson och den andra boken. Jag tycker inte HO bok verkar hålla. Har hon förresten kommenterat de friande DNA-testerna? På Newsmill och Flashback verkar uppfattningen vara att Olsson hade fel.

    http://www.newsmill.se/artikel/2009/12/06/idag-kan-styckmordsmalet-avgoras
    Bea

    SvaraRadera

Tack för din kommentar!