fredag 18 december 2009

juletider


Äsch, jag har bara tappat sugen lite... kanske blir det fler luckor, kanske inte, men dagens lilla inlägg handlar om vår nystartade bokcirkel. Vi träffades första gången igår och 4/6-delar av gruppen var närvarande och pratade om Karolina Ramqvists bok Flickvännen. Om vi kom fram till något? Tja, det vet jag inte, men jag uppfattade det som om vi alla tyckte det var intressant läsning. En av deltagarna bloggar på na.se, och ett inlägg om vår bokcirkel kan man läsa här (Det går inte att direktlänka, så man får scrolla ner en bit för att se en bild på oss deltagare...) Nästa gång vi ses i början av 2010 ska vi diskutera nobelpristagaren Herta Müllers bok Hjärtdjur. Hmm, jag har den faktiskt på jobbet på orginalspråk, men frågan är om jag orkar läsa den på tyska... (och ha behållning av den).

tisdag 15 december 2009

Lucka 15


Den här boken rekommenderar jag till alla småbarnsföräldrar - och storbarnsföräldrar med för den delen. Dottern har varit i trotsåldern sedan hon föddes känns det som, men det här boken har faktiskt gett en hel det praktiskt tips om hur man bemöter det på bästa sätt! Boken jag menar heter Trotsboken och är skriven av Malin Alfvén och Kristina Hofsten.

måndag 14 december 2009

Lucka 14


Det är bara några timmar kvar av detta dygnet, men jag hinner i alla fall med en fjortonde lucka som jag slumpat fram i min långa lista över intressanta böcker. Slumpen är ingen tillfällighet av Jan Cederquist poppade fram när jag klickade på min länklista. Undrar om det var en slump, en tillfällighet att det blev just den titeln idag? Eller kanske finns det en mening med allt som händer här i världen, vem vet? Boken utlovar i alla fall en del märkliga berättelser om sammanträffanden och osannolika händelser som kan komma att förändra liv eller lösa ett eller annat problem. Intressant!

söndag 13 december 2009

kombolucka 12 och 13


Lucka tolv var lika tom som dotterns nionde lucka i chokladkalendern... Väldigt mysko enligt henne själv. Min adventslucka är inte lika mysterisk och förtidsöppnad, utan jag kan bara skylla på ren lathet - inte något chokladsug...
Dagens kombolucka har lite samma tema som Familjens projektledare säger upp sig... och innehåller boken Skriet från kärnfamiljen av Tinni Ernsjöö Rappe och Rebecka Edgren Aldén. Det handlar om jämställdhet och demokrati på hemmaplan, att både mammor och pappor ska tillåtas att båda vara föräldrar samt hinna med sina arbeten, på lika villkor. Författarna skriver också bloggen med samma namn som boken, som jag följer med stort intresse (Min enda kritik är att den är något storstadsfokuserad ibland...) Rekommenderar den varmt! En annan blogg på samma tema som jag gärna läser är Networking-bloggen. Den har några fler skribenter som turas om med inläggen och har perspektiv på familj och jämställdhet både från storstad och landsbygd.

fredag 11 december 2009

Lucka 11


Så här i jultider finns det många som går på knäna, tyngda av diverse måsten som hör jul och lucia till. (Egentligen är det ju inte så mycket man måste eller borde göra). Julen sägs ju vara en fridens högtid... Ännu mer kravfyllt och betungande blir det om inte alla i familjen hjälps åt på samma villkor, vilket betyder att en får dra ett tyngre lass än den andra. Inte bra. Inte bra alls. När det blir så, borde man kanske läsa den här boken: Familjens projektledare säger upp sig av Gunilla Bergensten. I ett tidigare liv hade jag kanske behövt läsa den, nu känner jag inte riktigt att jag är VD i AB Familj längre, snarare en jämställd delägare i densamma, även om jag får små återfall emellanåt.

torsdag 10 december 2009

Lucka 10


I dagens lucka tänker jag tipsa om en intressant biografi om livstidsdömda Annika Östberg, som efter många år i amerikanskt fängelse kom hem till Sverige för ett tag sedan. För någon månad sedan tidsbestämde Örebro tingsrätt hennes livstidsstraff och om ett drygt år kommer hon att friges. Boken Sorgfågel är skriven av Lena Katarina Swanberg och handlar om Annikas liv innan hon äntligen fick komma till Sverige. Det är väl inte helt omöjligt att det kommer fler böcker framöver...

onsdag 9 december 2009

Lucka 9


Dagens lucka innehåller ett riktigt energiknippe till författare, Mia Törnblom. Jag var på en föreläsning med henne på jobbet för en tid sedan och man blev andfådd bara av att lyssna på människan. Vilken svada, viljet tempo! Dock är det ett intressant livsöde och en intressant berättelse hon förmedlar. Många känner kanske till hennes böcker Självkänsla nu och Mera självkänsla, men boken i den nionde luckan i min adventskalender innehåller hennes mer självbiografiska bok Så dumt.

tisdag 8 december 2009

Lucka 8


Jag passar på att på lunchen lägga ut dagens lucka. Idag får det bli en bok om Gud, eller rättare sagt om illusionen om Gud: Illusionen om Gud av Richard Dawkins. Författaren sägs vara världens mest kände ateist och borde väl därmed känna till en del om ämnet. Hur är det egentligen, är relionen en förutsättning för ett moraliskt och rättfärdigt leverne? Eller skapar religionen en massa intolerans, förtryck, krig och homofobi?

måndag 7 december 2009

Lucka 7


Dagarna går så fort att jag knappt hinner med... Ligger lite efter lucköppnandet, men här kommer i alla fall boktipset i lucka nummer 7: Det var inte mitt fel - om konsten att ta ansvar, av Ann Heberlein.

Den här superintressanta boken tänkte jag läsa i somras och hade tom lånat hem den från jobbet. Började läsa med stort intresse, men insåg efter några sidor att läsaren innan mig gjort massa understrykningar av allt som tydligen uppfattats som intressant (och det var typ det mesta...), så jag klarade inte av att läsa boken fullklottrad med någon annans tankar och uppfattningar om texten.

Boken tar upp frågan om människor som vägrar ta ansvar för sitt eget liv och som hela tiden vill ha någon annan eller något annat att skylla på att livet är som det är eller blev som det blev. Det handlar om etik, moral och medmänsklighet och det handlar om att ta ansvar och ställning för sitt eget liv. Det får nog bli ett eget pocketexemplar av den här boken, inte något välläst exemplar från biblioteket - i alla fall inget med understrykningar. Fy!

söndag 6 december 2009

Lucka 6


Bakom lucka 6 i min adventskalender döljer sig en något obskyr bok om sex, Sex: en motorväg till Gud av Johan Ekenberg. Författaren pratar om starkare andliga upplevelser i sängkammaren än i kyrkbänken - och det låter ju lite intressant, eller? Den här boken köpte jag faktiskt in på efterfrågan av en låntagare till biblioteket jag arbetar på - men jag har inte läst den (än). Informationen om boken utlovar i alla fall mer fokusering på hälsa och kärlek än porr och moral - och det är ju en god tanke i sig, även om det där med att komma närmre Gud genom sex låter lite halvt om halvt ganska mycket för mycket New Age för min smak, men man vet aldrig... Man ska ju inte döma hunden efter håren!

lördag 5 december 2009

Lucka 5


I dagens lucka vill jag lyfta fram boken Härskarteknik av Elaine Bergqvist. Alla har vi väl alla i något sammanhang råkat ut för personer som använder sig av medvetna eller omedvetna sätt för att trycka ner någon. Kanske använder vi det också själva mer eller mindre medvetet i olika situationer? Tidigare böcker har ofta tagit upp härskartekniker som om att det enbart är något som män utsätter kvinnor för, men enligt Bergqvist finns tekniken hos båda könen, men att vi använder lite olika metoder när vi "härskar". Intressant!

fredag 4 december 2009

Lucka 4


Dagens bok är ett inlägg i en debatt om ett mycket uppmärksammat rättsfall: Styckmordet på Catrine da Costa på 1980-talet. Boken Catrine och rättvisan är skriven av journalisten och debattören Hanna Olsson. Två läkare, en obducent och en allmänläkare anklagades, inte för mordet (om jag minns rätt - för det kunde aldrig styrkas), utan för själva styckningen av kroppen. Så sent som denna veckan var fallet uppe i rätten igen. Inte själva styckmordsfallet eftersom det tyvärr är preskriberat, utan den här gången var det de två anklagade som ville ha upprättelse för att de miste sina läkarlegitimationer.
Författaren Hanna Olsson följde rättegången på 1980-talet och rapporterade om den i Dagens Nyheter. Den här boken är en bearbetning av turerna i rättegången och det material som åklagarna inte valde att ta upp.
För något år sedan läste jag Lars Borgnäs genomgång av fallet i boken Sanningen är en sällsynt gäst. Det blogginlägget kan man läsa här.

torsdag 3 december 2009

Lucka 3


Dagens lucka innehåller en bok som jag faktiskt redan läst: Saker jag inte förstår och personer jag inte gillar av Lena Sundström. Här följer författaren spåren efter socialdemokratin, "När började socialdemokraterna låta som moderater, och moderaterna låta som socialdemokrater?" är frågan hon låter följa som en röd tråd genom hela boken. Det handlar om pensionssystem, elmarknad och alkoholpoltik, men på ett mycket lättsamt och lättläst sätt. En bok man blir både glad, arg, upprymd och upprörd av. Sundström var för övrigt Augustprisnominerad i fackboksklassen med sin senaste bok: Världens lyckligaste folk - En bok om Danmark, som handlar om den danska integrationspolitiken.

onsdag 2 december 2009

Lucka 2



Dagens lucka innehåller en idrottsbok:
Betydelsefulla möten i idrotten, redaktörer John Leander och Catherina Ronstein
Här får vi veta intressanta saker som vad tränaren sa till Gunde Svan (Var ha inte sin egen tränare...?) när han tog en genväg i träningsspåret (Va, Gunde och genvägar!? Helhylle-havregrynsgröts-Gunde har väl inte fuskat!?). Vi får också veta vem som fick simmaren Stefan Nystrand att sluta med skräpmat och hur egentligen Wolfgang Pichler fick Magdalena Forsberg att anamma hans hårda träningsmetoder. Helt enkelt en inblick in bakom kulisserna hos våra välkända idrottsprofiler. Men det är även okända möten som lyfts fram, och redaktörerna vill visa på vilka eldsjälar som finns inom den svenska idrottsrörelsen och vilken betydelse de har för alla, speciellt barn och unga.

tisdag 1 december 2009

Lottas Adventskalender







Jag utmanar mig själv med att ge mig ett nästintill omöjligt uppdrag, med tanke på den senaste tidens inaktivitet här på bloggen... Men, vem vet, det kanske går vägen trots allt!? Eftersom det är 1:a december idag och advents- och jultider kör jag igång med en slags adventskalender. Varje dag (!) fram till julafton kommer jag att tipsa om en bok som jag skulle vilja läsa, eller som jag tycker verkar bra. I första hand kommer jag försöka lyfta fram lite annorlunda (i mitt tycke i alla fall) faktaböcker, som kanske inte hittar fram i allt bokbrus annars.



Dagens första lucka innehåller:
På baksidan utlovas att boken ger ett vattentätt system av rutiner och verktyg som hjälper läsaren att lyckas på den nivå där arbetet faktiskt sker: på skrivbordet och i huvudet. Enligt röster om boken är det en bra bok för att "slå bort små stressbomber i huvudet genom att man lär sig prioritera" och den är "lättläst och ger konkreta förslag på hur man ska få ordning på sina papper". Det låter fantastiskt tycker jag!