tisdag 26 maj 2009

statusrapport


Mitt e-boksprojekt går riktigt bra. Laddade hem Roslund och Hellströms nya Tre sekunder (trots att jag egentligen lovat mig själv att inte läsa något mer av dem efter att ha fått ett mycket ifrågasättande brev från författarduon när jag gav deras första bok en negativ recension). Boken i sig är väl lite sisådär. Med tanke på att den handlar om den kriminella världen och en hel del om livet på anstalt så är det så att säga ett område man är lite insatt i, och jag kan ju lugnt säga att det finns en hel del överdrifter, men, men, det är ju fiktion... I alla fall, att läsa på skärm är helt ok. Det går till och med över förväntan bra. Problemet är dock att jag laddade hem den på en sån där minilaptop, så att läsa boken i formatet som ett vanligt bokuppslag är lönlöst. Stilen blir alldeles för liten. Istället får man förstora upp en sida, vilket innebär att jag inte kan läsa hela sidan åt gången, utan måste scrolla mig fram över sidan. Efter drygt hundra sidor insåg jag att en halvkrampande arm berodde på mitt ihärdiga tryckande på pagedown-tangenten. Här hade det varit kanon att kunna ställa in en läshastighet som automatscrollade ner sidan i ett för mig lagom tempo. Kanske något som man kan utveckla i läsprogrammen, eller också är det en funktion som finns som jag ännu inte lyckats hitta. Who knows? Nu är bara mitt stora dilemma att Tre sekunder befinner sig i en dator som jag för tillfället inte har tillgång till. Istället får jag ägna mig åt att försöka läsa klart Kjell Erikssons Svarta lögner, rött blod. Eriksson är ett säkert kort. Spännande, bra, intressant, lagom otäckt.

Min snodda fredagsfråga om vilken oläst bok man har liggande väckte en hel del kommentarer om min surdeg, Gitta Serenys bok om Albert Speer. Trots sitt omfång verkar det helt klart vara värt att ta sig igenom tegelstenen. Jag ska bara försöka avsluta Eriksson och Roslund/Hellström först...
Bilden på Roslund och Hellström är lånad från Piratförlagets hemsida.

lördag 23 maj 2009

1972


Bokmania har en utmaning: Vad hände i den litterära världen det år du föddes? Mitt födelseår är 1972 och saker som hände litterärt just då var:

Heinrich Böll från dåvarande Västtyskland fick nobelpriset i litteratur. Carl XVI Gustav delade för övrigt detta år ut priset för första gången i "sin karriär".

Fritiof Nilsson Piraten dör. Ari Behn, kanske mer känd som norska Märtha-Louises man än som författare, föds.

Poeten och akademiledamoten Kristina Lugn gör sin författardebut med diktsamlingen Om jag inte.
Kerstin Ekman kommer ut med Mörker och Blåbärsris, Astrid Lindgren ger ut bilderboken Den där Emil.
Irmelin Sandman Lilius får Nils Holgersson-plaketten.


På Wikipedia kan man även läsa att 1972 faktiskt var det längsta året sedan 1712 eftersom man förutom skottdagen även införde två skottsekunder. Där ser man!
Bilden lånad från Wikipedia

fredag 22 maj 2009

knycker en fredagsfråga...


... från Bohora-bloggen:

En bok som du haft stående oläst i bokhyllan länge?

I mitt fall måste det vara Gitta Serenys biografi om Albert Speer. Jag köpte den på en bokrea för många herrans år sedan och enda anledningen till att jag inte gett mig på den måste vara att den är så avskräckande tjock. På adlibris hittar jag bara den engelska pocketutgåvan som är på dryga 750 sidor, min inbundna svenska upplaga tror jag är ungefär lika tjock. Men, en dag ska jag fixa den. Kanske blivande sommarläsning?
Bilden på Albert Speer kommer från Wikipedia

Bra!


Nu är den färdigläst, och jag lugnt säga att den är riktigt riktigt läsvärd. Ett bra boktips med andra ord.

onsdag 20 maj 2009

författarbesök


I eftermiddag ska jag träffa författaren Anna Jansson som kommer på besök på jobbet. Hmmm, funderar på några intelligenta / intressanta frågor att ställa? Förslag?

Bilden från Annas egen hemsida www.thriller.nu som är väl värd ett besök!

måndag 18 maj 2009

läsa böcker på fler sätt


Jag hyser ingen större aversion mot att läsa böcker på skärm istället för på papper, även om jag inte direkt kan påstå att jag brukar göra det. Helst av allt skulle jag vilja ha en sån här, eller vilken typ av handläsare som helst egentligen... Någon som använder och kan rekommendera någon? Tills vidare nöjer jag mig med att försöka ladda hem e-böcker via bibblan. Tänkte göra ett försök ikväll. Återkommer med en rapport om jag fixade det eller ej.
UPPDATERING:
Jajamensan! Jag följde bara instruktionerna på Örebro Stadsbiblioteks e-bokssida och valde vilken bok jag ville läsa (testade med Kajsa Ingemarssons nya Bara vanligt vatten). Sedan klickade jag på "låna boken" och fick frågan om jag ville hämta hem läsarprogrammet Adobe Digital Editions om jag inte redan har gjort det - och eftersom jag inte hade det så hämtade jag hem det *klick klick klick* och bara att följa instruktionerna. När installationen var klar var det bara att klicka på "hämta hem boken" efter att jag fyllt i mitt lånekortsnummer. Ingen PIN-kod behövdes. Tjohej så landade boken i Adobe-läsaren. Fråga mig inte hur, men relativt enkelt var det. Lånade raskt hem Insidan av Liam Norberg också. Det gäller ju att hålla sig ajour med vad mina låntagare efterfrågar för tillfället. Återstår att se om jag kommer ta laptopen med mig till sängs, eller om det blir den vanliga gamla hederliga pappersboken som kommer slå mig i huvudet när ögonlocken faller igen.
och fick först fixa en liten installation av Adobe Digital Edition *klick klick klick* sedan

söndag 17 maj 2009

Kom loss!


Vi har aktivitetsveckor på jobbet vilket innebär en spännade blandning av olika träningspass, men även en del kulturella inslag. Förra veckan var bland annat Mia Törnblom på ett inspirerande besök. Biblioteksverksamheten finns representerad med ett bokbord med massa biblioteksböcker till utlåning, men även en boksnurra med bytesböcker. Här får man ställa dit något man vill bli av med och istället leta på något nytt läsäventyr som någon är klar med. Än så länge är vi typ två personer som ställt dit böcker... Jag tog tillfället i akt att ställa dit några överblivna böcker från min egen bokhylla som inte fått plats efter flytten. Förhoppningsvis hittas någon av dem av någon annan intresserad läsare. Själv gjorde jag ett spännande bokfynd: Britt-Marie Nordquists Kom loss, tjejer! Joggningsråd för kvinnor i alla åldrar, från 1982 och givetvis med en tjej i tidstypisk joggningsutstyrsel från samma era. Jag hoppas på lite inspirerande läsning nu när Vårruset för i år är avklarat, trots förkylningsuppladdning. Några av strechningsövningarna i boken känns dock som ouppnåeliga dumdristigheter. Man vill ju inte riskera att bli sjukskriven resten av säsongen ;)

lördag 16 maj 2009

gillar...



Tysklands bidrag till årets Eurovision... Me like! Så klart hoppas jag att Malena vinner, men om inte, får denna gärna vinna.

torsdag 14 maj 2009

gott och blandat




Multiskilled woman som man är *blink blink* kollar jag andra semifinalen på melodifestivalen med ena ögat, recensionsresearchar en aning med andra ögat, småchattar lite på facebook samtidigt som jag bloggar. Oj oj. Äntligen känns det som om jag kommit igång lite med läsningen igen och har till och med lyckats slutföra några läsprojekt. Nu gäller det bara att inte förta sig och börja släpa hem en massa godingar som jag inte hinner ägna någon uppmärksamhet. Idag gjorde jag dock ett litet undantag eftersom jag antar att det var meningen att just denna boken skulle följa med mig hem. Den trillade nämligen ut ur en bokhög som jag travat upp på skrivbordet, vilket fick mig att tro att det nog var meningen att den skulle med hem. Det var bara att låna ut den och stoppa ner den i väskan: Skynda att älska av Alex Schulman. Man kan tycka vad man vill om Schulman, hans fd bloggande och hans rykte som riksmobbare, men den här boken är intressant och det som skrivits om den har fått mig nyfiken.

tisdag 12 maj 2009

bokkrönikan


Här hittade jag till slut Ulrika Milles bokkrönika i lördagens pappers-DN, som jag letade efter i helgen.

söndag 10 maj 2009

SATC - Sex and the City

Jag har lyckats fastna i en dvd-box med alla SATC-avsnitten. Ja, inte bokstavligen såklart, men dvd-spelaren i datorn går varm med avsnitt på avsnitt av Carrie, Miranda, Charlottes och Samanthas öden och äventyr på Manhattan. Jag har aldrig varit något superfan, men lite lagom light-fan och tror mig ha sett de flesta avsnitten när de gått på diverse olika tv-kanaler. Nu när jag tittar på de första säsongerna slår det mig hur tidens tand verkligen har satt spår (och nu menar jag inte bara modet och kläderna). Detta utspelar sig alltså FÖRE mobiltelefonernas tid! Carrie måste till exempel ringa hem från en telefonautomat för att att lyssna av sin svarare om mr Big hört av sig. Telefonautomat! Var och när såg du en sådan senast? Finns de överhuvudtaget kvar? Och jag kan inte låta bli att undra om en Carrie av idag verkligen haft en spalt/kolumn i en dagstidning när hon kunnat ha en blogg?

lördag 9 maj 2009

Marilyn French


890702 står det i mitt exemplar av Marilyn Frenchs Kvinnorummet. Följt av mitt namn, adress och telefonnummer prydligt präntat på insidan av pärmen. I april (900405) året efter har jag tydligen köpt och läst Sin mors dotter. Likadant här noggrant märkt med förnamn och efternamn. Jag har ett minne av att jag till och med gjorde understrykningar i texten eftersom jag tyckte att det var så mycket bra som stod, men idag när jag bläddrar i böckerna hittar jag inget. Antagligen minns jag galet eller också har markeringarna på sidorna bleknat. Eller också var det någon annan bok jag läste och tyckte så oerhört bra om att jag var tvungen att lämna spår. 1989 var jag 17 år och gick på gymnasiet och tyckte nog att jag hade hyfsat koll på läget. Tjugo år senare inser jag att man nog aldrig får fullständigt grepp om tillvaron och att den verkligen inte är lika svart eller vit som man är övertygad om i sjuttonårsåldern. Nästan så att man drar lite på munnen åt det. Lika mycket som jag log när jag läste gamla dagböcker från tiden när 1980-tal blev 90-tal och som jag hittade i en kartong i källaren när jag flyttade.


I DN läser jag om French som dog i veckan som gick, och sedan tittar jag på Ulrika Kärnborg på webb-tv. Likaså Nina Björk skriver om French och om sin egen läsning av Kvinnorummet: "Själv läste jag den när jag var så ung att jag knappt kunde kallas kvinna och än mindre veta något om en instängd hemmafrutillvaro.
Ändå visste jag att jag hade nåtts av ett viktigt budskap om orättvisor och framtida hot, mot mig, mot alla kvinnor..."
Just precis, vill jag instämma!

Ulrika Milles har i dagens pappers-DN skrivit en bokkrönika om Marilyn French som jag tyvärr trots idogt letadande inte hittar på webb-DN. Hon skriver bland annat: "Det var lätt att identifiera sig med Marilyn Frenchs kvinnor som tonåring, de skulle bryta upp och skapa nytt, se varandra istället för män, sluta behaga! uppmanar de, de visste hur skakigt det var." Kanske är det just så. Helt enkelt.
Även Nina Lekander i Expressen minns Marilyn French och både det personliga och politiska hon skrev om i sina skönlitterära verk, men vill även lyfta fram böcker som Bortom makten. Om kvinnor, män och moral.

torsdag 7 maj 2009

Jag, en notorisk återfallsförbrytare


Det här går inte. Jag måste sluta. Trots övertidsvarningar lyckas jag inte sköta mig. Finns det behandlingsprogram för såna som jag? Eller är det en sån som jag som får kommunens ekonomi att inte gå under helt och hållet. Många bäckar små liksom...
(Men om någon på Örebro Stadsbibliotek läser det här, så vill jag bara informera om att jag lägger dem i låddan tidigt imorgon bitti.)

Bilden lånad här

tisdag 5 maj 2009

Mare Kandre


Jag ligger hemma med snorig näsa, kliande öron och hals, lite lätt feber och tycker allmänt synd om mig själv. Trots allt är jag inte tillräckligt sjuk för att slippa rastlösheten som kommer som ett brev på posten (i dagens värld - som ett brev att hämta ut på Ica-posten...) så fort jag egentligen bara borde ligga ner och vila. Lyckades i alla fall lägga mig ner en stund och surfade in på SVT-play, hittade avsnittet av K-special som jag missade i fredags: Dokumentären om Mare Kandre. Missa inte den för allt i världen! Man blir minst sagt sugen på att läsa Kandre igen. Jag minns att jag någon gång i slutet av tonåren försökte läsa Bübins unge, men jag tror inte jag hade så värst stor behållning av den. Då. K-special visade i alla fall en ytterst välgjord dokumentär (tack Sveriges Television!) om en mycket speciell författarröst som tystnade alldeles för tidigt.

fredag 1 maj 2009

fortfarande


Jag har inte slutat läsa bara för att jag inte bloggar så värst mycket nu för tiden. Jag kan heller inte påstå att jag läser mycket, men jag läser. Lite. Tiden tycks aldrig riktigt räcka till och huvudet är inte alltid kvar i boken jag har för ögonen, men jag läser. Har alltid gjort och kommer alltid att göra. Mer eller mindre. Just nu bara lite mindre än vanligt. Det är ju vår. Både ute och inne...