tisdag 16 december 2008

bra och dåligt, högt och lågt

Nerikes Allehandas bokbloggare Petra Jansson skriver i bloggen om en DN-krönika som kritikern/journalisten(?) Malin Ullman skrivit: Sluta dalta med bästsäljarna!
Jansson skriver:
Jag är ganska trött på att "bra" litteratur ska få stå i skuggan av den "dåliga". Och som Malin säger, det kanske är dags för litteraturkritikerna att visa vilka snobbar de är, säga ifrån, säga: vi har inget utrymme för lönsamma och dåliga böcker.
Här uppstår ju ett ganska intressant resonemang (med största sannolikhet varken för första eller sista gången). VAD är bra litteratur, och, VEM har rätt att bedöma det? Är en bok per automatik dålig bara för att den säljer mycket? Finns det någon oskriven lag som säger att litteratur blir dålig för att många, den stora massan, läser den och tycker om den? Jag tolkar både Jansson och Ullman som att det verkligen är skillnad på litteratur och litteratur (om de ens vill kalla det Liza Marklund, Johanne Hildebrand, Kajsa Ingemarsson m fl skriver för litteratur överhuvudtaget).
Men, finns det inte ett visst värde i ATT folk läser böcker, istället för att hänga upp sig på VAD folk läser. En kritikers roll är givetvis att bedöma (företrädesvis utifrån subjektiva värderingar) litteratur - precis på samma sätt som en musikkritiker bedömer olika artisters/konstnärers musikaliska verk, men är det verkligen så enkelt som att försäljningssiffrorna styr vad som är god eller dålig smak? Är Winnerbäck simpel och dålig att lyssna på bara för att han säljer bra (eller laddas ner mycket...)? Blir man en finare och bättre människa om man läser rätt böcker och lyssnar på rätt musik? Är det finare att köpa en bok på en liten bokhandel än att köpa den på Statoil?

söndag 14 december 2008

En ny Kjell Eriksson!


Läste precis i Bokhorabloggen att Kjell Eriksson kommit med en ny Ann Lindell-deckare: Svarta lögner, rött blod. Yes! Noterar den genast på att-läsa-listan.

fredag 12 december 2008

äntligen fredag



Frusen snömodd, fallande blötsnö på gränsen till regn, en översnöad bil och 60 km/h hela vägen hem omvägen över McD (ibland orkar man inte vara så hälsosam...), skön Clapton-musik i bilradion så man nästan inte vill gå ur. Funderar på att sitta kvar i bilen på parkeringen, pommesdoft i näsan och snö som fortsätter falla utanför bilrutan. Skön fredag, äntligen helg...

tisdag 9 december 2008

Läsa

Att läsa många böcker behöver inte betyda att man läser ut många böcker. De senaste veckorna har jag läst många böcker, eller rättare sagt läst i många böcker. Av någon konstig anledning har många sidor passerat ögonen, men jag tror inte jag lyckats läsa ut någon bok den senaste månaden, om man inte räknar godnattsagor som Ellens äppelträd, Kaninen som längtade hem, Bajsboken och Petter och hans fyra getter, typ. Jag har nog helt enkelt inte träffat riktigt rätt i mina läsval, utan släpar hem bok efter bok både från mitt eget jobb-bibliotek och stadsbiblioteket. Förutom Anders Paulruds Ett ögonblicks verk, som jag faktiskt har stora förhoppningar om att jag ska läsa ut och inte bara i, har bokhögarna mest bara stressat mig. Jag skulle nog behöva en riktig pageturner, en riktigt fängslande spännande deckare, något smaskigt intressant eller bara något med en handling man inte klarar att lägga ifrån sig. Någon som har några bra tips?

fredag 5 december 2008

T9 och sms-ord


På väg till jobbet - halvsovandes på bussen - brukar jag lyssna på Morgonpasset i P3. Måndag till torsdag är klart bäst med favoriterna Olle Garp och Martina Thun. I torsdags morse intervjuade (lyssna här) Martina (Olle var hemma och vabbade) Frida Boisen som sitter med i en arbetsgrupp som just nu jobbar med att ta fram nya ord för mobilens T9-ordlista. Om det finns ord man tycker saknas kan man föreslå egna här. Man kan vara med och rösta fram till den 18:e december. Det finns även en T9-blogg där man kan följa vilka ord som ligger bra till för att ta sig in på den nya listan.
Bilden är hämtad från ericssonhistory.com som är en riktig kul nutidshistorisk sajt... Men inte gick det väl att messa från de där jättetelefonerna, eller?

onsdag 3 december 2008

Den obildade bibliotekarien tar hjälp från proffsen...


För en liten stund gjorde jag mig till privatpersonen Lotta och inte bibliotekarien Lotta och skickade en fråga till Fråga biblioteket för att se om någon av proffsen kunde hitta ett svar på min fråga om stolarna i Svenska akademien. Det verkar som om det helt enkelt inte finns något annat svar än det som står på Akademiens hemsida och som jag även fick från Fråga biblioteket:

Jag har inte kunnat finna någon information som säger att de olika stolarna enligt stadgarna är vikta för någon speciell yrkeskategori. Svenska akademien skriver på sin hemsida så här:I Akademien brukar numera också ingå språkmän, litteraturvetare, historiker och någon hög jurist. Det kvinnliga inslaget har varit begränsat: hittills har sju kvinnor tagit inträde i Akademien.

Det återstår enbart att ringa Horace...

tisdag 2 december 2008

Fråga!


Min vän Amie ställde en fråga i kommentar nedan om det spelar någon roll vilken av de aderton stolarna man som akademiledamot sitter på. I detta fallet är jag tyvärr lika obildad som att jag inte visste vem Rudholm var. Bibliotekarie som jag är känner jag att jag måste försöka få fram ett svar, men har inte lyckats hitta något, förutom en mening på Svenska Akademiens hemsida där det står att "Rudholm efterträdde juristkollegan Sture Petrén på stol nr 1, som under nittonhundratalet av hävd har kommit att upptas av jurister." Om även övriga stolar av hävd upptas av andra yrkeskategorier hittar jag ingen uppgift om. Någon som vet? Hilfe bitte!