fredag 31 oktober 2008

Lån från fjärran


För dig som läser som inte är så slängd i bibliotekstugget så är fjärrlån när man på ett bibliotek inte har boken på de egna hyllorna, utan istället lånar in den från ett annat bibliotek för låntagarens räkning.

I många län har man med framgång genomfört diverse olika "friaflödesprojekt" där kommunerna lånar mer direkt från varandra inom länet istället för att slaviskt följa den gamla traditionella fjärrlånekedjan (där man förr sällan vände sig till grannkommunen - i alla fall inte officiellt - utan först var tvungen att vända sig till länsbiblioteket innan man gick vidare till lånecentraler - universitetsbibliotek osv). Detta har oftast inneburit en ökad service till låntagaren, att det gått snabbare (självklart beroende på hur man löst transportfrågan mellan kommunerna) och att man utnyttjat en helt läns bokbestånd bättre och smartare och ställt servicen till låntagaren mer i fokus.

biblioteksbloggen kan man läsa om att danska bibliotek sedan maj 2007 kan delta i ett automatiserat fjärrlånesystem. Alla danskar kan beställa sina fjärrlån själva via bibliotek.dk, beställningen skickas till det bibliotek som har boken inne eller till det ställe där det är kortast kö. Sedan får låntagaren boken direkt hem i brevlådan. Det mest intressanta av allt är att man efter en utvärdering av 500 beställningar enbart kunde upptäcka tre som var misstag eller felaktiga.
Här kommer en parantes som blev så lång att den fick ett eget stycke: (Den svenska "motsvarigheten" bibliotek.se är ett smärre skämt där man klickar och klickar men aldrig kommer längre att man får reda på att boken finns på ett visst bibliotek i en viss region, men det finns ingen som helst kommunikation vidare till det specifika biblioteket där boken sägs finnas. En återvändsgränd som bara skapar irritation, men möjligen något att bygga vidare på.)

Jag älskar fjärrlån! Politiskt sett har jag mycket svårt att kalla mig själv liberal, men när det gäller fjärrlån är jag ultraliberal. Egentligen, varför särskilja lån och fjärrlån? Ett lån är ett lån är ett lån... En person som kommer in på biblioteket och efterfrågar en viss bok ger oftast blanka f-en i om boken kommer från kommun X eller Y. Om boken är utlånad i X är det för mig självklart att man beställer den från Y och om den finns inne där får låntagaren med största sannolikhet läsa den snabbare än om han reserverar den och köar på boken på sitt "hembibliotek" i flera veckor. Snabb service + bra service = nöjd låntagare. Ännu bättre skulle det kunna bli om svenska bibliotek och bibliotekarier vågade lita mer på sina låntagare, bli lite mer danska i kynnet, och låta låntagarna själva göra sina beställningar.


Bilden lånad här.
Detta var tänkt som ett test för att se om jag lyckats läsa instruktionerna om hur man mobilbloggar ordentligt. Uppenbarligen fungerar det, även om bilden inte hamnade på rätt köl. Jag får be er göra lite pausgymnastik framför skärmen och luta huvudknoppen lite på sned. Hur som helst, det här är i all fall den fina Fridegårdboken jag fyndade på Myrorna häromdagen. Stilrent, klassiskt och tidlöst vackert!


torsdag 30 oktober 2008

guldmedalj




Idag har jag varit duktig. Gick inte ens INPocketshop på Stockholms Central. Sneglade bara lite vid ingången... Tilldelar mig själv en guldmedalj för bra motståndskraft.

onsdag 29 oktober 2008

Ironi


Schampoo Rising bloggar läsvärt om ironi idag! Måste erkänna att jag hajjade till rejält när jag såg inledningen på medicinreklamen från Läkemedelsverket som blogginlägget handlar om. Intressant och som sagt alltid läsvärt från Schampo Rising-skribenterna.

Bokberoende


Jag är som sagt på tre veckors utbildning i Örebro från och med denna vecka och har redan på den tredje dagen tröttnat på stadens utbud av lunchrestauranger. Ändå är jag inte direkt bortskämd med bra lunchutbud från mina tidigare jobbliv. I Fjugesta hade vi till exempel två pizzerior att välja mellan om Konsums frysdisk inte hade något läckert att erbjuda. På mitt nuvarande jobb har vi en fantastiskt bra lunchmatsal som jag utnyttjar flitigt när jag för det mesta glömt matlådan hemma... Idag gick jag till ett normalt sett hyfsat Kinaställe, men idag hade nog kocken glömt både saltet och kryddorna någonannanstans. Tyvärr. Det bästa med lunchbesöket däremot var att Myrorna ligger precis bredvid och självklart kunde jag inte låta bli att slinka in en sväng. Nu är det här vare sig någon mat- eller modeblogg (eller musikblogg heller för den delen), men jag fyndade en jeanskjol till det facila priset av 45 kronor (Nej, jag tänker inte fotografera mig själv i en spegel och lägga ut bilden här!) - och så klart hittade jag några BÖCKER också: Noveller av Jan Fridegård, ett väldigt fint stilrent pocketband utgivet av Bonniers 1958. Jag hittade även Dikter av Nelly Sachs (tolkningar av storheter som Olof Lagercrantz, Erik Lindegren och Gunnar Ekelöf, mums!)

Det är ju inte som att jag INTE har annat hemma i bokhyllan som jag måste eller vill läsa, men jag måste nog snart erkänna för mig själv att jag är lätt bokberoende. Det kommer säkert inte som någon nyhet för någon. Allra minst för mig själv.

måndag 27 oktober 2008



Någon som har något bra boktips på barnböcker som handlar om vattkoppor?

utbildning


Jag har hamnat på skolbänken igen. Just nu går jag en tre veckor lång utbildning i kriminalvård. Spännande och intressant, men lite ovant att läsa "kurslitteratur". Framöver kommer denna bok att vara min huvudläsning för "kunskapsinhämtningen" som det så pedagogiskt heter... Efter att ha läst den ska vi PBL:a och brainstorma och sedan återkoppla. Tjohej!

lördag 25 oktober 2008

Uppdaterade blogglänkar


Nu har jag äntligen kommit mig för att rensa min blogglista i högerspalten. Tyvärr har Tobias, en av mina favoritbloggare slutat med Ensamhetshushållet, så den fick försvinna ut i cyberrymden. Inte lika eftersaknad är Camilla Läckbergs Deckarmamma-blogg som på slutet mest handlade om henne och Robinson-Polisen och bilder från deras fantastiskt designinredda förortsvilla i Stockholm. Trist. Lika trist som hennes deckare blivit på slutet. Nu tänker jag inte ge mig in i Nicke Lilltrolls-debatten, för jag tycker inte Leif GW är speciellt upphetsande att läsa heller, men de senaste deckarna i hennes Fjällbackasvit känns bara som något hon vill tjäna mycket pengar på. Kvantitet (massa ord) istället för kvalitet (färre ord och mer innehåll).

Nya tillskott är Läslust på Kumla bibliotek, som är en lokal biblioteksblogg som personalen på kommunbiblioteket producerar. Boktips blandas med evenemangstips och bloggen är tills större delen en trevlig anslagstavla där man sätter upp "lappar" med information till sina besökare. Sedan var det det här med musiken.... Niklas Strömstedt är väl kanske inte direkt någon av mina musikaliska favoriter, även om han gott skulle kunna ha en plats bredvid Brolle i mitt musikhjärta. Däremot skriver han för jäkla bra emellanåt, inte bara om musik, utan om livet i största allmänhet. Belinda Olsson har visst ett tv-program någon kanal som jag aldrig lyckas hitta bland alla andra konstiga kanaler här hemma, bloggen är trevligt, lite lagom fittstimsbitsk, uppdateras ofta och är klart läsvärd. En blogg som jag läst till och från fast den inte funnits med i den här listan förut är Lina Ydrefelts blogg Okuvlig bibliotekarie, eller Bibliotek utan förbud som den hetat ibland. Just nu heter den visst båda. Alltid initierad biblioteksdebatt, även om jag inte alltid hänger med i svängarna i långa blogginlägg. Sist men inte minst har maken börjat blogga om det han kan bäst: film och musik. Filminläggen är intressanta (oftast, så länge de inte handlar om zombiefilmer eller gammal science fiction), men för att uppskatta musiken måste man nog vara ganska gitarrnördig och åtminstone kunna hålla en gura åt rätt håll - vilket inte jag kan.

onsdag 22 oktober 2008

rolig blogg




Fråga mig inte hur den dök upp, förmodligen någon gång mellan sökningar efter hur man lägger halmtak, bästa pris på en tysk-rysk ordbok eller information om Joseph Conrad... ibland bara trillar man över saker.
OCH!
Det finns en tysk variant också. Kul!





måndag 20 oktober 2008

Augustprisnomineringarna 2008








Idag offentliggjordes nomineringarna till årets Augustpris - och trots att jag tycker att jag hänger med hjälpligt i litteraturutgivningen måste jag erkänna att jag inte läst någon av de nominerade böckerna. Jag känner till de flesta författarna (men inte alla) Jag får skylla på att jag inte jobbar på något vanligt folkbibliotek längre... Min bibliotekarieimage är dock allvarligt skadad i och med detta. Shape up!


Nominerad skönlitteratur:

Men hur små poeter finns det egentligen av Eva-Stina Byggmästar
Ett annat liv av Per Olov Enquist
Tal och Regn av Katarina Frostenson
Reglerna av Sara Mannheimer
Edelcrantz förbindelser av Malte Persson
Svart Som Silver av Bruno K Öijer

Nominerad facklitteratur:
Pillret av Ingrid Carlberg
Regi Bergman av Paul Duncan & Bengt Wanselius
Klosterträdgårdar av Lena Israelsson
Hennes döda kropp. Victoria Benedictssons arkiv och författarskap av Lisbeth Larsson
Mahatma! Eller konsten att vända världen upp och ner av Zac O´Yeah
I takt med tiden. Olof Palme 1927-1969 av Kjell Östberg

Nominerad barnlitteratur:
I skogen av Eva Lindström
Ett litet hål i mörkret av Ingrid Olsson
Den femte systern av Mårten Sandén
Massor av dinosaurier av Sarah Sheppard
När det kommer en älskare av Mats Wahl
Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius

torsdag 16 oktober 2008

aktiviteter på tåg


Jag gillar att sova på tåg, i alla fall om jag reser på egen hand. Om jag inte sover på tåg, läser jag. SJ:s egen tidskrift Kupé är helt ok, men ganska snabbläst och räcker oftast inte hela resan (om man inte reser mellan Örebro och Kumla förstås, en sträcka som tar 12 minuter). Min vanligaste reslektyr på tåget brukar vara Sportmagasinet, men eftersom det inte är så länge sedan förra gången jag åkte tåg (Bok- och biblioteksmässan i Göteborg) hade det inte hunnit komma något nytt nummer - och att läsa om hockey-Z en gång till kändes inte jättelockande inför tre timmar på tåget till Borås. Istället hittade jag Runners World, vilket blev bra och inspirerande läsning.

På hemvägen slocknade jag innan vi hunnit utanför stadsgränsen. Hann se en skymt av mitt gamla hus när vi passerade Knalleland, men resterande stationer passerades obemärkta innan det var dags för tågbyte i Herrljunga. Här huserade en gång SJ:s sexigste tågutroparröst. I dagens ösregn med hysteriskt passerandes snabb-x2000-tåg på en ruggig perrong hade det behövts lite sexighet för att förgylla rusket, men icke.

Väl på tåget ägnade jag mig mestadels åt sms-läsning, men hann också med att läsa en av de där böckerna som ropade så på mig i början av veckan. Den ropade så högt att den inte bara fick följa med mig hem, utan även hamnade i väskan som reslektyr: Johanna Ekströms Jag ska vakna stående. Jag läser inte jätteofta lyrik, snarare alldeles för sällan. Varje gång jag kommer mig för att göra det tänker jag att jag borde göra det oftare eftersom det är ett format som tilltalar mig. Det här är Ekströms sjätte diktsamling och i baksidestexten står att hon rör vid drömmar i språkets utkanter, begär som vilar under ytan, lusten och nyfikenheten att finna baksidan av den egna tillvaron. Efter bara en genomläsning tycker jag att det handlar mycket om kroppens intuition, inre kartor, att finna sin egen väg, eller att vilja finna sin väg.

...

Jag tror på kartan under huden

den som ska läsas inifrån

...

Nej, jag ska nog inte ägna mig åt diktanalyser... men Johanna Ekströms lyrik berör mig, slår ett slag rätt in i magen, inte så det gör ont, snarare så det skaver lite, blir lite ömt och varmt, en träningsvärkskänsla som leder till något skönt så småningom.

onsdag 15 oktober 2008

blogg från Borås...

Efter en västsvensk sightseeing pga av SJ:s förseningar, landade jag till slut nästan tre timmar försenad i Borås på ett riktigt najs hotell. Idag har jag lyssnat på spännande föreläsningar om bland annat kulturutredningen, omvärldsanalyser, mätverktyg för bibliotek och annat matnyttigt spännande, men det mest intressanta - och det som ligger närmast min egen dagliga verksamhet - var Karin Johansson från Malmö Stadsbibliotek som berättade om ett otroligt spännande projekt: Godnattsagor inifrån. Projektet går ut på att föräldrar i som är frihetsberövade (som kriminalvården uttrycker det) läser in godnattsagor till sina barn. Projektet uppstod efter en engelsk modell, men har modifierats till en egen svensk varian. Jag kommer i skrivandets stund inte ihåg om jag berättat om det tidigare och just nu ska jag vidare på festligheter på Textilmuseet i Borås, så det får räcka för nu med en länk till bloggen som rapporterar om hur projektet fortskrider.

måndag 13 oktober 2008

kan inte säga nej...


Ibland bara ropar böcker efter mig och jag kan inte säga nej. En bedjande bok bara måste få följa med mig hem, även om jag inser med förnuftet att jag aldrig kommer hinna med att bry mig om den så mycket som jag borde. Kanske räcker det att den får komma hem till mig som ett litet miljöombyte, kanske räcker det om jag tittar lite på omslaget, bläddrar lite, uppmärksammar en rad eller två. Kanske räcker det både för boken och mig. Idag fick en hel påse böcker komma hem till mig:


Johanna Ekström, Jag ska vakna stående
Silke Scheuermann, Timmen mellan hund och varg
Nils Erik Forsgård, Heartlands - anteckningar från en resa genom USA
Lotta Olsson, Den mörka stigen
Jonas Modig, Annandagar
Rainer Maria Rilke, Pilgrimsboken (jippie, med parallelltext på tyska och svenska!)
Jag packar inför konferens i Borås några dagar. Kanske får till och med några av böckerna hänga med på en tågresa dit...
(... och ja, texten på bokomslaget ska vara lite suddig...)

lördag 11 oktober 2008

Torsten!

Jonatan tycker jag ska ägna mig åt musikbloggande istället för bokbloggande eftersom mina kunskaper om den nyblivne nobelpristagaren är så obefintliga. Faller till föga och presenterar en fantastisk låt med ett lika fantastiskt omaka par. Lyssna och njut!

fredag 10 oktober 2008

konsten att täta en läcka...

Horace är bekymrad över att spelbolagen verkar ha fått nys om årets litteraturpristagare i förväg och är enligt Aftonbladet övertygad om att det finns en läcka inom Svenska Akademien. Akademiens ständige sekreterare säger till tidningen att han ska "täppa till den". Hu, det kan inte vara roligt att sitta på någon av de aderton stolarna och vänta på en uppsträckning av herr Horace. Någon sover säkert illa i natt, känner ångest över att gå till nästa möte, svettas och mår illa. Själv hävdar Horace att han skulle bryta mot Akademiens sekretessregler om han avslöjade hur han vet att det finns en läcka. Öppet läge för konspirationsteorier med andra ord. Är det månne någon som håller på att manövrera ut den ständige sekreteraren, någon som vill underminera hans ställning som den utvalde som meddelar den stora nyheten prick kl 13 på den utvalda dagen? Att någon utomstående fått reda på litteraturpristagaren i förväg känns lite som ett i-landsproblem, men själva överraskningsmomentet försvinner så klart. Horace Engdahl säger enligt Aftonbladet att "...det viktiga är att Akademin är medveten om riskerna med att hela tiden vara bevakade" och att han försöker "inskärpa det hos ledamöterna och hos medarbetarna." Herregud, det handlar knappast om Rikets säkerhet VEM som får nobelpriset i litteratur! Jag kan inte låta bli att vara lite nyfiken på vilken strategi Horace tänker använda för att täta sin läcka.

torsdag 9 oktober 2008

kvällens mest intressanta tv-upplevelse


Babel är ett lysande litteraturprogram och kvällens direktsändning var minsann inget undantag. Redaktionen måste ha jobbat häcken av sig under eftermiddagen för att hinna få ihop en sån bra sändning till 21.30 där nobelpristagaren presenterades och diskuterades. Fy tusan vad intressant/upplyftande/humoristiskt/spännande det var att se herrarna Guillou och Engdahl duellera och försöka briljera i repliker om den franska litteraturen. Horace såg måttligt road ut, och Guillou som emellanåt kan verka snobbig var i sammanhanget rent av folklig och nästan lite flamsig om man jämförde med Horace stiffa uppsyn. Tjo! Varför inte låta herrarna tuppfäktas lite mer i ett eget kulturprogram?

Äntligen!


.. eller kanske inte.

Eftersom det är den stora dagen D idag när Horace himself tillkännager årets nobelpristagare i litteratur så bör man väl som bokbloggare inte vara sämre än att man åtminstone uppmärksammar händelsen. Tyvärr måste jag erkänna att jag aldrig hört talas om fransmannen Jean-Marie Gustave Le Clézio som fick priset. Jag skyller på mina ytterst bristfälliga kunskaper i franska som enbart innefattar ord som moi och att kunna räkna till tre (fast inte stava räkneorden) och självklart känner jag till några franska fotbollsspelare som Zidane, Thuram, målvakten Barthez, ja till och med Platini... Franska författare är det dock sämre med. Så något klokt inlägg om denne författare och hans betydelse för världslitteraturen kan jag tyvärr inte prestera. Det direktsända tillkännagivandet kl 13 passerade i stort sett med en axelryckning innan jag grävde vidare i högen av persiska-lettiska-ryska-somaliska-kurdiska-spanska-arabiska böcker som skulle snabbkatalogiseras.
bilden härifrån

tisdag 7 oktober 2008

Ett sista musikinlägg - sen får det vara nog!

Okej, syster har uttalat sig om coolheten/ocoolheten beträffande vad jag lyssnar på, och jag anser nog att hon inte ska kasta sten i glashus. Peter Jöback kan man nog kategorisera i ungefär samma fack som Brolle... För att verkligen outa vad jag går omkring och lyssnar på (och har gjort det senaste halvåret eftersom jag aldrig orkar byta filer i min mp3:a) avslöjar jag nu vad som finns i min mp3-spelare för tillfället: Brolle (Cornelislåtar), Chris Rea (någon Best-of-CD med alla bra låtar: I can hear your heartbeat, Josephine, Auberge), Annie Lennox, Duffy, (: Syrup & Honey + massa annat bra...) Patti Smith (Dream of Life). Lennox är bra bussmusik som man sover bra till och Chris Rea är bra för promenaden från bussen till jobbet. Duffy är bra jämt...

söndag 5 oktober 2008

mera musik


Tror jag snart måste döpa om den här bloggen till "Lottas bok- och (dåliga)musikblogg", men för att försöka nå upp till min kära lillasysters hippa musiksmak inser jag att jag behöver lite råd och tips. Jag är verkligen helt lost på det här. I drygt två veckors tid har jag lyssnat på en så bra skiva i köket, men har (ointresserad som jag är) inte brytt mig särskilt mycket om att ta reda på vad det egentligen är, utan den har fått snurra på repeat gång på gång. Igår upplystes jag av min äkta hälft om att det tydligen är Neil Young jag nynnat på i takt med kastrull- och diskslamret. Så jag sätter genast upp honom på "gillar-listan" och hoppas vinna några pluspoäng på det. Vad ska jag lyssna på nu för att klättra några pinnhål till från botten? Eller det kanske är fruktansvärt ocoolt att lyssna på Neil Young också - även om det åtminstonte inte är på svenska...

lördag 4 oktober 2008

oskyldig




Idag har jag gjort mig oskyldig på Örebro Stadsbibliotek. Min tickande skuld var uppe i 42 kr visade det sig. Hu, men ingen annan än mig själv att skylla på. Vi bibliotekarier är långt ifrån ofelbara när det kommer till påminnelseavgifter - i alla fall intalar jag mig själv att jag knappast är ensam om att vara slarvig med att lämna tillbaka mina lån. Nu börjar jag om från början igen. Tydligen hade jag en bok att hämta också. Trodde att jag betat av alla som jag stod i kö på. Den här boken har jag dock inget minne av att jag reserverat, men det måste jag uppenbarligen ha gjort.

torsdag 2 oktober 2008

Babel


Åh, vad jag gillar SVT:s litteraturprogram Babel! Kvällens program visade inslag med bland andra Siri Hustvedt (som jag fortfarande inte läst fast jag tänkt göra länge) med sin nya roman The Sorrows of an American och häftiga Anette Kullenberg (som man aldrig blir riktigt klok på om hon är ständigt berusad eller helt enkelt bara är som hon är...)med en ny bok om journalisten Marianne Höök med det långa namnet: Jag var självlockig, moderlös, gripande och ett monster av förljugenhet. Det bästa av allt är att man kan titta här om man missade det eller vill titta igen.