söndag 27 juli 2008

högläsning


Att det HÄR ska vara så intressant... Vet inte HUR många gånger jag tvingats läsa om den lilla mullvaden som ville veta vem som gjort det...

lördag 26 juli 2008

Indiansommar


... är det verkligen inte nu, utan snarare högsommar. Enligt SMHI betyder Indiansommar:


"Med Indiansommar menas en flera dagar lång period med lugnt, stabilt och vackert väder som inträffar efter höstens första frostnatt. Indiansommar kan inträffa närsomhelst under perioden oktober till början av december, framförallt i Nordamerika där uttrycket är vanligt. Bakgrunden till uttrycket Indiansommar är oklart. En förklaring är att det härstammar från den brittiska kolonialtiden i Indien. En något vanligare förklaring är att uttrycket anspelar på perioder med vackert väder under hösten, som de nordamerikanska indianerna utnyttjade till buffeljakt."


Som vanligt när jag faller för en författare vill jag läsa allt - och just denna titel är min på många sätt och vis. Dels står den på reservationshyllan på Örebro Stadsbibliotek och väntar på mig, men den kan jag inte komma åt förrän på måndag när bibblan öppnar igen - och dels har jag ett exemplar på danska originalspråket i bokhyllan. Jag gjorde ett desperat försök att börja läsa den tidigare ikväll, men gav upp. Danskan är för komplicerad... Jag får snällt vänta till måndag när jag kan gå och hämta den på bibblan.


Jag tror jag får hålla mig till min tyska inköp, medan jag har lite flow på tyskan. Jag började lite smått på en lantlig deckare i Schleswig-Holstein-miljö på flyget hem, så jag får väl sätta mig i soffan, knäppa på VH1 och börja läsa den: Der Milchkontrolleur av Thomas Morgenstern. Eller också en för mig ny bok med en gammal favorit; Ingrid Noll : Selige Witwen


inlägg som inte hör hit

Detta har väl inte så mycket med böcker och läsning att göra... men jag måste bara dela med mig av en sådan fantastisk skylt jag såg igår på väg hem från Skavsta. När vi åkte genom Eskilstuna passerade vi en butik/restaurang med en skylt varpå det stod: "Pizza, livs, spel, drömmar". Jag undrar just vad det är för drömmar som förmedlas, småkakor eller drömmen om storvinsten kanske? Vackert var det i alla fall...

ich bin zurück

Nu är jag hemma igen efter en minisemester i Tyskland. Sköna dagar i Schleswig-Holstein i den lilla orten Westerhorn närmare bestämt. Här finns det fler kor än människor och fler flugor än kor... så det är inte direkt som hemma i stan. Det är fascinerande att det bara tar en timme att flyga från Skavsta till Lübeck och att det dessutom inte kostar skjortan. Vågade inte köpa allt för många tyska böcker med tanke på att väskan vägde nog ändå av alla Omas presenter och Ryanair är ju lite petiga med det där med övervikten...
På väg ner läste jag ytterligare en Jens Christian Gröndahl, Hjärtslag. Alltså, den mannen kan skriva böcker! Väl hemma igår tvingade jag på den stackars barnvakten mitt utlästa exemplar, men först efter att ha skrivit ner detta citat som är Gröndahl i ett nötskal:

"Kanske berättar man sin historia därför att man är på väg att lägga den bakom sig. Kanske sätter man sig i rörelse utan att veta om det. Medan man berättar förstår man att historien är det förflutna, att framtiden redan har börjat, och att livet fortsätter med en medan man ser tillbaka"

lördag 19 juli 2008

duktig flicka

Idag har jag varit duktig... Var inne på nya Bokia på Marieberg och köpte inte en enda bok till mig själv. Däremot köpte jag lite bokpresenter till Tyskland. Några önskade svenska barnböcker att träna språket med: Gittan och gråvargarna, Kalas Alfons Åberg och Mamma Mu bygger koja. Får väl hoppas att jag slipper läsa dem på någon hemmasnickrad tysköversättning, får nog börja tyskträna lite i så fall.
Grävde mig fram till en klassiker i sommarläsningshögen och hittade Trägudars land av Fridegård. Funderar fortfarande på Tystnad i oktober...

fredag 18 juli 2008

Tystnad i oktober


Nu har jag läst klart Gröndahls (orkar inte försöka skriva ett danskt ö, sorry) Tystnad i Oktober och av alla de andra av Gröndahls böcker jag läst var nog denna den mest dystra. Jag gillar hans vemod, hans melankoli och den sorgsenhet som på något sätt ligger över all text, men jag känner att jag nog måste smälta den här boken ett tag innan jag bestämmer mig för om jag tyckte det blev too much eller inte. Jag har ett oläst exemplar av hans Indiansommar står i bokhyllan som jag av någon outgrundlig anledning fick för mig att köpa på danska när jag var i Köpenhamn en gång för många år sedan. Tror inte jag tänker försöka ge mig på den, utan det blir nog till att leta upp den svenska översättningen på biblioteket, men det får vara nog med sorgsna kärlekshistorier ett tag. Ska gräva vidare ner i min läshög för sommaren och se vad som kommer fram...
Bilden härifrån

måndag 14 juli 2008

snabbläst Loe

Borde väl smälta fantastiska Loe ett tag, men funderar på att ta mig an lite danskt vemod istället... Tror att det är dags för Jens Christian Gröndahls Tystnad i oktober. Smyger med mig boken i kaffekorgen på väg till lekparken - så får jag hoppas att jag kan stjäla mig några kapitels läsning mellan gungningar och piratlekar.

söndag 13 juli 2008

I´m in love...


...with Loe!

Naiv Super är den enda bok en människa kan behöva. På riktigt.

lördag 12 juli 2008

Kocksgatan...

... är färdigläst. Jahapp. Vet inte riktigt vad jag ska tycka, så jag tycker inte så mycket. Helt ok, lite vemodig, lite corny, lite skum, men ganska bra.
Ska ge mig på en omläsning av Naiv Super av Loe, men är lite för susig i huvudet av Poduim för att fixa det ikväll :)

torsdag 10 juli 2008

orutinerat


Vi var på Vinön och solade och badade idag. Vilket fantastiskt ställe! Lagom långt att åka, ca 6 mil från stan. Mysigt med färjan över. Fin strand och lagom mycket folk. 18 grader i Hjälmaren är i minsta laget, men helt ok. Skönt svalkande. Förra sommaren tror jag vi var och badade en endaste gång. Med tanke på vädret blev man ju blöt så fort man stack ut näsan utanför dörren - så ligga vid en sjö var knappast nödvändigt. Bara kallt. Så jag skyller på förra sommarens dåliga väder för att jag var så orutinerad att jag inte tog med något att LÄSA. Hur kan man glömma det? I och för sig hade jag jämnt skägg med att hålla koll på två badsugna barn totalt orädda för vatten, som trots både mor, far och morföräldrar höll oss alla väldigt sysselsatta. Jag hade nog bara klarat av att läsa en serietidning som inte kräver någon större koncentration för att hinna med badbevakningen - även om min simultanförmåga är ganska välutvecklad vid det här laget...

Väl på ön upptäckte vi att the one and only Stefan Andersson som jag skrivit om tidigare hade varit på Värdshuset på Vinön och spelat, IGÅR! Bad timing!
Bilden härifrån.

tisdag 8 juli 2008

Lutar åt Loe...

Hittills har åtta personer röstat på vilken bok jag ska läsa efter Kocksgatan. Sex av dem tycker att jag ska ta Naiv Super av Erlend Loe - och jag måste erkänna att jag är lite sugen på den igen. Det var några år sedan sist, så det kanske är dags... Håller fortfarande på med Brunner, och gissar att det tar några dagar till, så är det någon mer som vill tycka till så varsågod!

lördag 5 juli 2008

Hjälp mig välja!?

Vilken bok ska jag ta?
Grondahl, Tystnad i oktober
Loe, Naiv super
Thorvall, Ensam dam reser ensam
Petri, Resan till Sachalin
  
pollcode.com free polls


bok blir film


Igår kväll tittade vi på filmatiseringen av Dennis Lehanes Gone Baby Gone. Helt ok film, men vad jag inte förstår är varför man inte börjar med första boken i serien: En drink före kriget. Mycket av storyn blir obegriplig om man inte känner till vad som föregått - men det kanske man bara tycker om man läst böckerna... Trots allt var filmen hyfsat lyckad, men det övergår mitt förstånd hur castingmänniskorna tänkt när de gett rollen som Patrick Kenzie till Casey Affleck !!?? Med tanke på att brorsan Ben Affleck producerat filmen är det inte så konstigt, men det är ingen roll för en slät pojkspoling, utan en roll för en Gary Sinise-typ eller Sean Penn, men eftersom Mr Penn spelade så lysande i filmatiseringen av Lehanes Rött regn (Mystic River) så har man så klart inte kunnat ge honom rollen som Kenzie.

Nåväl, kan bara krasst konstatera att om man vill uppleva Lehane ska man läsa böckerna. Gör det!
Bilden från imdb.

tack...

... för alla som delat med sig av sin sommarläsning.... deckare, inte deckare, och så vidare och så vidare. Intressant! Själv försöker jag att inte lägga någon värdering i VAD folk läser. Som jag svarat någon: Jag tycker att det är viktigare ATT folk läser än VAD de läser. En läsande människa är en tänkande människa, och det är alltid trevligt. Sedan kan vi alla ha perioder av mer eller mindre läsning... that´s life och är bara att acceptera.

onsdag 2 juli 2008

läsfråga!


Vet inte om det är någon mer än Pangbruden Amie som läser här, men slänger ut en fråga ändå! VAD läser DU i sommar? Själv har jag ju snöat in på Brunner och massa allmän omläsning...
bilden lånad från SMHI

tisdag 1 juli 2008

Brunners fel!

Jag tackar gud (nej, jag vill inte stava med stort G) för öronpropparna från förra årets Gesslekonsert som jag glasögonlös och sömnlös hittade vid 02-tiden i natt. Jag gjorde misstaget att ligga och läsa Kocksgatan (Rumpboken enligt dottern - eftersom boken har en halvnaken kvinnorumpa på omslaget...) lite för länge så att jag inte hade hunnit somna innan maken behagade gå till sängs och lägga sig för att dra de obligatoriska timmerstockarna så att taket nästan lyfte. Kvällens plan är att inte läsa för länge, somna snabbt och fortsätta sova hela natten... vi får se hur det går.