fredag 30 maj 2008

Bokförsäljningen fördubblad...

Biblioteksbloggen: Bokförsäljningen fördubblad de senaste 20 åren - men blir böckerna lästa?

Från biblioteksbloggen (som i sin tur fått det från DIK:s nyhetstjänst för bibliotek) finns att läsa om ökande försäljningssiffror för böcker, men motstridig statisk visar även på att läsningen minskar. Det verkar vara en knepig ekvation (Jag är inte rätt person att uttala mig om matematik med tanke på mina erfarenheter av gymnasiets ekvationer där min högst förolämpade fröken - hon var besviken över att behöva undervisa samhällsvetare istället för naturvetare... - brukade dra mina ekvationer som exempel på hur man INTE skulle räkna) att få ihop, men jag behöver ju bara gå till mig själv och min egen bokhylla för att konstatera att det nog stämmer. Visserligen har jag läst många av mina böcker i hyllan, men långt ifrån alla. Alla bokreaböckerna som man köper för att de kan vara intressanta att läsa någon gång, när har jag egentligen hunnit med dem? För att inte tala om alla böcker jag släpar hem från biblioteket titt som tätt för att de står och ropar på mig i hyllorna att jag ska ta med dem hem till mig ett tag... Jag är räknar ganska generöst om jag säger att jag kanske läser max hälften av dem, men man får väl tänka att det åtminstone är bra för stadsbibliotekets statistik :)

Läckbergs nya...


Fick en bokleverans till jobbet igår och passade på att låna hem Läckbergs nya Sjöjungfrun över helgen. Återstår att se hur den är. Kvaliteten har väl inte direkt blivit bättre bok för bok, men det är lagom förströelse för stunden. Bottennappet med den urusla filmatiseringen av de två första böckerna känns ju som bottennappens bottennapp, så jag hoppas att jag lyckas tränga bort bilderna av skådespelarna (?) som deltog i de 15 minuter jag stod ut framför skärmen...

måndag 26 maj 2008

Favoriter just nu!


Jag läser ju inte bara böcker... För tillfället är det mest sporadisk bloggläsning varje dag som är min mest regelbundna läsning. Hur intressanta böcker jag än har i högen verkar det vara lite si och så med koncentrationen.

Nu har jag passat på att uppdatera min bloggtipslista och vill flagga lite extra för min absoluta favorit just nu: Ensamhetshushåll - och det säger jag inte enbart för att jag i egenskap av exkumling vunnit en helt nyutgiven bok av författaren (till bloggen och boken). Ser fram emot spännande läsning!
Bilden lånad här.

söndag 25 maj 2008

vardagsläsning = vardagslyx!


Det är onekligen intressant att läsa om ett och samma fall utifrån två helt skilda synvinklar. Lördag - söndag har vi spenderat i Motala på festligheter och packningen fixade inte riktigt en tegelsten som Döden är en man så det var en liten obetydlig engelsk pocket som fick följa med på resan istället: en ungdomsroman som jag snabbplockade ur hyllan på jobbet och som kändes lagom arbetsam att ta sig igenom på främmande språk: The face on the Milk Carton. De återstående kapitlen blir lagom kvällsläsning.

Dagens mest angenäma läsning var annars tidningsläsningen på Kafé Tutingen i Askersund där vi stannade för lite lunch på väg hem till morföräldrarna för avhämtning av barnen. Grillad Foccicia med mozzarella och parmaskinka, mineralvatten (välbehövligt efter gårdagskvällens uttorkande aktiviteter...), klassisk musik och varsin del av Nerikes Allehanda och SvD. Vardagslyx!

onsdag 21 maj 2008

läsningen på sparlåga

Den senaste tiden har jag varit upptagen med trevligt facebookchattande så tyvärr har kvällsläsningen inte riktigt orkats med. Min morbida fascination för det uppmärksammade styckmordet i mitten av 1980-talet har dock resulterat i att jag släpat hem en hel påse med böcker som handlar om fallet och utredningen. Det är tur att biblioteken inte registrerar vilka "konstiga" böcker som folk läser, man skulle kunna få en mycket snäv bild av vem jag egentligen är... Har så smått börjat läsa Döden är en man av Per Lindeborg som väl får motsvara den motsatta åsikten om fallet och skuldfrågan än Borgnäs bok Sanningen är en sällsynt gäst. Ska bli intressant att läsa ur en annan vinkling.

lördag 10 maj 2008

riktiga ruskigheter

Förra fredagen högg jag tag i första bästa bok i min närhet för att ha något att göra förutom att stirra i väggen när jag åt min fredagslunch. Valet visade sig bli ytterst intressant, men kanske inte så lämplig lunchläsning. Boken heter: Sanningen är en sällsynt gäst och är skriven av journalisten Lars Borgnäs. Den handlar om det uppmärksammade och brutala styckmordet på Catrine da Costa. I Första kapitlet beskrivs ingående kvarlevorna som hittades i några svarta plastsäckar... Trots det något opassande läget för att börja läsa detta fastnade jag i boken. Mordet skedde sommaren 1984 och är något som valsat runt i media allt sedan dess och jag har hör talas om "Allmänläkaren" och "Obducenten" som anklagades för brottet, men jag har aldrig riktigt satt mig in i vad det egentligen handlade om. På 1990-talet kom två andra uppmärksammade böcker om fallet: Hanna Olssons Catrine och rättvisan och Per Lindebergs Döden är en man. (OM man vill veta mer om Lindebergs inställning har han en hemsida som heter: mediemordet.com )Utan att ha läst böckerna (än) kan man väl säga att de tar helt skilda ställning i skuldfrågan. Borgnäs har gått igenom hela utredningsmaterialet och hittar MÅNGA missar, t ex intressanta spår som aldrig följdes upp. Han visar även på samband mellan mordet på Catrine da Costa och andra mord som skedde i samma kretsar i mitten av 1980-talet. Trots att det var väldigt obehaglig läsning emellanåt var det oerhört intressant att följa Borgnäs genomgång av materialet och läsa hans tolkningar och teorier.
Något som ofta händer när jag läser något som jag tycker är intressant är att jag vill läsa mer inom ämnet, eller mer av samma författare. I detta fall tycker jag det vore intressant att läsa övrig litteratur om styckmordsrättegången och om fallet, så jag reserverade raskt de andra nämnda titlarna om ämnet samt några fler. Undrar vad de tror på stadsbiblioteket när så många reservationer om just det här kommer in på en och samma gång... I vilket fall som helst, och oavsett vad bibliotekspersonalen på mitt bibliotek tror om fascinationen ska jag hämta böckerna på måndag och sedan se vad övriga skribenter har att säga.

torsdag 1 maj 2008

Bokfrågor från Inger

Min vän Inger hade en kul enkät i sin blogg som jag inte kunde motstå att nappa på...

1. Vilken bok läste du senast?
Just nu håller jag på med Håkan Nessers "En helt annan historia". Vad jag läste innan dess har jag redan glömt, så antagligen var det inget som satte några större avtryck...

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Jag har ingen förutbestämd bok som ska läsas. Det beror nog mycket på humör och dagsform när jag är klar med den jag håller på med nu.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Jag misstänker att det är övervägande manliga författare. Jag har nyss konstaterat att det först och främst är manliga författare som poppar upp i skallen när jag måste lista mina favoriter. Så klart finns det en hel del kvinnliga också. Skulle gissa på 60% män och 40% kvinnor.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
Ja, faktiskt ibland, och det har inget att göra med om boken är bra eller mindre bra. Kan komma på mig själv med att strukturera upp boken fast det är en riktig pageturner. Konstig vana :)

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Eftersom jag jobbar med det jag jobbar med så är det oundvikligen så att det verkligen är information overload beträffande tillgången på recensioner, lektörsomdömen, förlagsreklam osv. Jag kan inte säga att jag faller specifikt för någon viss typ av böcker, men jag skulle ljuga om jag sa att omslaget inte spelade någon som helst roll... Om jag hittat någon ny författare som tilltalar mig vill jag gärna försöka läsa ikapp om han/hon har en tidigare produktion bakom sig, eller ibland blir jag intresserad av ett visst ämne för att en annan bok handlat om det.

6. När blir en bok för lång?
Svårt att säga. Jag är lite sugen på Shantaram som alla säger ska vara så bra, men det är avskräckande lång med sina dryga 800 sidor, men är den bara tillräckligt bra så har det givetvis ingen betydelse.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Jag läser oftast på svenska, men en och annan engelsk bok blir det också. Om andan och inspirationen faller på kan jag klämma någon tysk bok emellanåt också.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Jag föll pladask för Val McDermids "Bounty - en myterists återkomst" så den har jag nog försökt pracka på de flesta. Annars är Erlend Loe en husgud, och speciellt "Naiv Super"(måste nog snart läsa om den igen).

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Ja, ABSOLUT! Det finns så många bra olästa böcker som väntar på att bli lästa, så det finns ingen anledning att slösa tid på dåliga böcker.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Jag har nog en ganska blandad hylla, med viss övervikt för deckare och äldre svensk litteratur (mycket av de s k arbetarförfattarna + svensk modernism). Skulle gissa att det är ungefär 70% skönlitteratur och 30% facklitteratur. Det som verkligen INTE finns i min hylla är Fantasy och Science Fiction. Dock har några av makens böcker av nämnda opopulära genrer smygit sig in på vissa ställen.