lördag 27 oktober 2007

Stieg Larsson - igen!

Jag fortsätter tjata om Stieg Larsson och Milleniumdeckarna. I torsdags gjorde jag årets fynd när jag handlade den avslutande delen Luftslottet som sprängdes Akademibokhandeln för 119 kr! De har höstrea just nu och jag förväntade mig reapriset 149 kr, vilket är hur billigt som helst, men eftersom de dessutom hade medmera-medlemsdagar blev det ytterligare rabatt och det slutade med att jag gick hem med en bok som nästan var gratis... nåja, 119 kr för en tjock inbunden bra bok är faktiskt nästan gratis.
Om jag har lyckats låta bli att börja läsa den? Nästa fråga tack!

Förutom mina egna böcker har jag fått en nostaligikick och återupptäckt de gamla hederliga Pixi-böckerna, eller småböckerna som vi sa när jag var liten. Fyndade en hel bunt sådana för några veckor sedan på Bra & Begagnat och upptäckte att det finns en hel del som jag skulle vilja läsa igen. Ska försöka gräva runt lite på föräldrarnas vind, men jag misstänker att vi gav bort dem när vi inte tyckte det var så roligt att läsa småböcker längr, utan övergick till Kitty-böckerna och Fem-deckarna och massa annat spännande. OM det är någon som läser detta och råkar ha ett exemplar av "Ludde kommer alltid för sent" eller "Lottas dagbok" som de vill bli av med, tar undertecknad med tacksamhet emot eller betalar en liten slant för...

torsdag 25 oktober 2007

Salander och Blomkvist = Rapace och Nykvist!

AftonbladetTV
Presskonferens om filmatiseringen av Stieg Larsson-deckarna!
Det blir Noomi Rapace och Mikael Nykvist som kommer att spela huvudrollerna. Skönt att Persprandt var "upptagen".

onsdag 24 oktober 2007

Kjell Eriksson på Lekebergs bibliotek


Under Lekebergs kulturvecka kom på torsdagskvällen turen till en författarafton på biblioteket med Kjell Eriksson som stort dragplåster. Ett femtiotal tappra läsare och andra intresserade bänkade sig i bibblan. Erikssons åttonde deckare om polisen Ann Lindell kom ut i augusti och heter Den hand som skälver. Insåg att jag läst tre av hans böcker, men missat de fyra första i serien. Skärpning! Vilken tur att de är så bra att det känns som ett rent nöje att läsa ikapp. Kvällens föreläsning handlade inte så mycket om hans deckarförfattande utan mer om hans bakgrund som "stass-grabb" i Uppsala på 1950- och 60-talen och hans första författarförsök som novellförfattare i anrika fackföreningstidningen Lantarbetaren. I samband med dessa noveller uppmärksammades hans skrivförsök av den store Ivar Lo och Kjell Eriksson berättade om deras första möte och deras relation. Intressant!
Det var också intressant att höra om Kjell Erikssons skrivteknik och hur han bygger upp sina deckare. Enligt honom själv vet han oftast inte hur boken ska sluta när han börjar, och historien växer fram efter hand. Jag tycker det låter befriande på något sätt och annorlunda, eftersom de flesta författare verkar ha en väldigt målinriktad skrivprocess med hela storyn och alla karaktärerna klara för sig när de sätter sig ner och "gör jobbet". Spännande att man med sådan improvisationsförmåga som Eriksson kan bygga så intressanta och välskrivna böcker.
Bilden lånad här

Salander och Blomkvist

Aftonbladet: Millennium- serien blir film
Imorgon avslöjas tydligen vilka skådespelare som ska spela Lisbet Salander och Mikael Blomkvist i filmatiseringen av Stieg Larssons böcker. Kan inte direkt påstå att jag tycker någon av Aftonbladets kandidater motsvarar mina inre bilder av de två. Får väl hoppas att blaskan är helt ute och cyklat och castingpersonalen hittat andra förmågor. Håller tummarna för att Persbrandt är upptagen på fina uppdrag utomlands och inte har möjlighet att vara Blomkvist.

tisdag 23 oktober 2007

Augustpris mm







Har ännu så länge bara läst första kapitlet i Jag är allt du drömt, och det gjorde jag efter midnatt i fredags när jag masat mig upp ur soffan och ögonlocken var tunga som brunnslock - så jag måste nog läsa om från början igen. Vad jag minns så var i alla fall inledningen bra.



Istället hittade jag en annan bok som jag släpat hem från jobbet, och som visade sig ha blivit Augustprisnominerad igår: Mig äger ingen av Åsa Linderborg. Inte så överraskande, för jag har tänkt lite på den i de banorna. Boken har varit mycket omtalad och mycket utlånad på biblioteket där jag jobbar, samt i media i stort och inte minst i den aktiva debatten i Maja Lundgrens fotspår om den "personliga skönlitteraturen" med författaren som den personliga rösten. Var går gränsen för det litterära och det privata. Ytterligare en av böckerna som varit omtalad i denna debatt fick en nominering: Daniel Sjölins bok Världens sista roman. Maja Lundgrens Myggor och Tigrar fick dock ingen nominering.



Även om jag tycker att Mig äger ingen är en alltigenom fantastisk bok har jag svårt att tro att den kan vinna Augustpriset. Inte minst för att den tematiskt tar upp mycket av samma problematik som fjolårsvinnaren Susanna Alakoski gjorde i Svinalängorna.

fredag 19 oktober 2007

Nyfiken på...


Om jag orkar ikväll och inte soffan och något lagom engagerande tv-program drar ner mig från litteraturens förlovade land ska jag börja med Ali Smiths bok Jag är allt du drömt. Jag tycker titeln låter lovande.

måndag 15 oktober 2007

söndag 14 oktober 2007

Loe och gänget


Jag har verkligen börjat fundera över varför mina favoritförfattare är män. Om jag snabbt ska radda upp ett gäng författare som jag uppskattar att läsa blir det tveklöst dessa namn först: Paul Auster, Erlend Loe, Jens Christian Gröndahl och Graham Greene. Om jag snabbt ska klämma ur mig några kvinnliga författare blir det svårare, men jag skulle nog kunna pressa fram Barbara Voors och Patricia Cornwell. Sedan måste jag tänka lite... Marie Hermanson kan nog också få kvala in på listan. Ber att få återkomma med fler namn.


För övrigt hamnar Loe bara högre och högre upp på min topplista över bästa författarna. Läste hans Volvo Lastvagnar (som är en fristående fortsättning på Doppler som kom för några år sedan.) på tåget hem från Borås i veckan - och det var svårt att låta bli att fnissa emellanåt. Ingen kan som Erlend Loe skriva vettigt (nåja... ) om en utvandrande norrman som i sällskap av en tam älg vid namn Bongo och sin femårige son fotvandrar till Värmland och hamnar hemma hos en haschrökande 92-åring vid namn Maj-Britt som ligger i en djupgående grannfejd med sin likaledes 92-årige granne och tillika scouten von Borring - som dessutom fågelskådar, äter nötter till frukost och sover utomhus. Alltid. Tja, vad ska man säga annat än smått genialiskt.
Står förresten i SvD:s recension som jag länkar till ovan: "Jag tänker inte rekommendera boken till min mor, men tonåringarna kan säkerligen ha roligt så det räcker, från första sidan till den sista." (Fredrik Sjöberg, SvD). Jag tänker bara tolka det som att jag fortfarande inte bara är ung till utseendet (i alla fall om man ska tolka busschauffören som frågade mig härom veckan om jag skulle åka på vuxenbiljett!) utan även till sinnet :-)

fredag 12 oktober 2007

Filmtajm

Biblioteksbloggen: När skulle du behöva en bibliotekarie?
Kanske farligt att tipsa om något man inte sett själv först, men jag tar risken... Passar på att skicka över denna länken till Blogger innan jag glömmer det.
Biblioteksbloggen har lagt ut Fråga bibliotekets film på Youtube - som ett sätta att marknadsföra sig. Funkar det?

torsdag 11 oktober 2007

Bokcirklar



Jag är precis hemkommen från en intressant konferens i Borås, som jag skrev om i mitt förra inlägg. Har inte hunnit smälta alla intryck än, men något som jag fått med mig och jag verkligen inte kan hålla inne med bara för mig själv är en fantastisk sida på webben som heter Bokcirklar! Grundaren och redaktören Nina Frid beskrev det själv som ett slags Facebook fast med mer innehåll - och det stämmer verkligen. Än så länge har jag bara hunnit in och registrerat mig, men ser fram emot att framöver delta i många spännande boksamtal. Det här är en sajt man bara inte får missa!

Nobelpriset!




Inser självklart att jag är hopplöst sent ute med att lägga ut nyheten om årets litteraturpristagare... Som ursäkt kan jag skylla på att jag varit på en intressant konferens i Borås. Tja, Doris Lessing, vad ska man säga. Trevligt att det för en gångs skull är någon som är hyfsat välkänd och som vi faktiskt har en del böcker av på biblioteket. Det är alltid tråkigt att inte kunna erbjuda några böcker när ivriga låntagare vill läsa nobelpristagaren. På Lekebergs bibliotek finns en hel del böcker att läsa av Doris. I skrivandets stund finns faktiskt en del av dem till och med inne.
Bilden är lånad här.

lördag 6 oktober 2007

En bok är en bok är en bok - eller vad?

Uppdaterad e-boksläsare förbättrar kontrast och navigering - IDG.se
En bok kan se ut på många olika sätt... Hittills har jag bara läst utdrag ur någon enstaka e-bok på skärmen på min laptop. Hade jag några tusen över skulle jag kunna tänka mig att köpa en sån här.

onsdag 3 oktober 2007

Biblioteksstatistk

Svensk Biblioteksförening
På Svensk biblioteksförenings hemsida kan man nu gå in och kolla på statstik kommun för kommun när det gäller biblioteken. De har även med föregående års siffror så man ska kunna jämföra.
Intressant att kika på, både ur ett yrkesmässigt perspektiv samt som användare av mitt egen kommunbibliotek...