söndag 29 juli 2007

oj oj oj




Jag kunde inte hålla mig till jag kom över ljudboken. På tre dagar har jag nu klämt Stieg Larssons Flickan som lekte med elden. Igår kväll kunde jag inte förmå mig att släcka lampan förrän 01.00 och då fick jag verkligen tvinga mig själv. I morse var jag en dålig mamma och lät barnen se på Bollibompa jättelänge så att jag kunde sitta hyfsat i lugn och ro (framför teven jag också...) och läsa klart boken. Vilken story! Egentligen är det maken som läser boken, men efter att den legat framme på hans favoritläsställe (=toaletten) började jag smygläsa och vips så var jag fast. I lördags kivades vi om vem som egentligen skulle få läsa i boken, men eftersom det faktiskt var jag som betalat den ansåg jag mig ha företrädesrätten. Såklart.


Nu ska jag grabba tag i Kehlmanns bok igen, och äntligen försöka koncentrera mig på att komma igång med Allende, men efter att ha sett på Pip-Larssons ikväll tillsammans med kidsen drabbades jag av svår läsnostalgi och måste nog försöka hålla mig ifrån biblioteket så att jag inte faller för frestelsen att låna hem Edith Unnerstads fantastiska böcker om den härliga famljen Larsson med alla sina Pip-kastruller. Tror förresten att jag har ett gammalt utrangerat exemplar i min egen bokhylla - måste rusa ut och kolla *svisch*

söndag 22 juli 2007

Erkänner...


... Jag har ännu inte börjat på Isabel Allendes bok. Det kom annat emellan. Fortsätter traggla på med Die Vermessung der Welt. Har kommit halvvägs ungefär. Den är bra, underhållande och lite spännande, men den största anledningen till att jag inte fallit pladask för den är nog att den är så naturvetenskaplig. Den handlar bl a om en vetenskapsman och upptäcksresande som är ute i världen och mäter saker, upptäcker nya arter osv. Jag är ju verkligen ingen naturvetare, utan humanist ut i fingertopparna. Men, men, jag kämpar vidare...

Det som kom emellan Allendes bok var en gammal ungdomsbok som jag alltid velat läsa, men som jag inte kom mig för att läsa på den tiden man fortfarande räknades som ungdom. Jag låg hemma och var sjuk i början av veckan och lyssnade på sommarlovsteater och fastnade direkt: Det var en dramatisering av Cynthia Voigts bok Den långa vägen hem. Var tvungen att låna den när jag var på Stadsbiblioteket senast. Det visade sig vara en riktigt sträckläsningsbok, så nu när den är färdigläst ska jag börja med Allende ikväll. Tror i och för sig att det finns en fortsättning på Voigts bok, men det får jag ta mig an längre fram.

måndag 16 juli 2007

Allende!


Tack alla som röstat! Inte mindre än 24 stycken (!). 9 röstade på Allende, 8 på Hemingway och 7 på Auster (I alla fall när jag kollade sist), så det får bli Inés - min själs älskade som blir nästa bok. Tack för hjälpen!

söndag 15 juli 2007

Kul!

Vad roligt att så många röstar! Förvånad! Får väl låta röstningen pågå några dagar, så får jag se sedan vem vinnaren blir. Får kanske uppmana till lite stödröstning på Auster... Please?

lördag 14 juli 2007

Vad ska jag läsa nu?

Håller på med Die Vermessung der Welt och den är bra, men kräver sin koncentration. Jag känner att jag nog måste varva med något på svenska. Tänkte testa att ha en liten omröstning (Spännande att se om någon läser...). Jag har valt några av titlarna jag har med på min sommarläsningslista. Vilken tycker ni jag ska välja? Lite fånigt att det inte gick att skriva å, ä och ö, så därför fick jag förkorta Allende-titeln något. För mer info om böckerna (länkar) så se scrolla längre ner på sidan.

vilken bok?
Hemingway, Den gamle och havet
Allende, Ines...
Auster, Illusionernas bok
  
pollcode.com free polls

söndag 8 juli 2007

Back in business...


Då var vi tillbaka från Tysklandssemestern och som jag trodde blev det ju inga mängder av böcker lästa - inte ens ljudböcker - förutom att vi lyssnade på Björnes rymdsagor, Barbapapa (nostalgi!), Drutten och Krokodilen (ännu mera nostalgi!), småsagor om Ture och så vidare och så vidare. När vi inte lyssnade på Björne, eller Alfons eller Nalle Puh lyssnade vi på Electric Banana Band, vilka var helt klart hörvärda även för oss vuxna i bilen. Tja, det finns sämre sätt att fördriva drygt 180 mil i bil med två kids.

Jag lyckades dock läsa klart min Liza Marklund (Nobels testamente) som jag spontanshoppade på ICA i Kumla. Den var väl ok, men inte direkt någon litterär sensation. Trots allt fyllde den mitt behov av avkopplande läsning vid tillfällen man inte behövde vara allt för koncentrad på uppgiften.

Efter att ha blandat och mixat mellan tre språk i en vecka: tyska, engelska och svenska är det ganska skönt att kunna få koncentra sig på ett i taget. Dock ska jag göra en allvarlig satsning på att läsa mer på tyska. Det är så roligt att kunna föra en vardaglig konversation med mina tyska vänner, utan att behöva tänka allt för mycket på prepostioner och formuleringar. Det är skönt när det flyter på - och för att det ska göra det måste man ju hålla ångan uppe och öva, öva, öva, üben, üben, üben. Sätter igång direkt och slänger mig över "Die Vermessung der Welt". Än så länge har jag bara läst första kapitlet, vilket bådar gott so far.