lördag 30 juni 2007

sommarläsningslistan

Här mitt i packbestyren kommer min utlovade lista över böckerna som jag släpat hem från bibblan i tron att jag ska hinna läsa dem...
Astrid Saalbach, En lek med lågan
Ernest Hemingway, Den gamle och havet
Paul Auster, Illusionernas bok
Douglas Kennedy, The woman in the fifth
Liza Marklund, Nobels testamente

Hm... Jag får väl lov att erkänna att jag är glad om jag hinner hälften.




fredag 29 juni 2007

lågsäsong...


Inser att det är lite lågsäsong på bloggandet just nu eftersom jag har semester. Visserligen läser jag lika mycket som förut och borde väl rimligtvis även ha mer tid för bloggande, men av flera olika anledningar blir lilla bloggen försummad...

Jag har i alla fall läst klart Trace -Åh vilken fantastisk deckarförfattare Patricia Cornwell är. Jag blir hänförd varje gång jag läser något av henne och jag har länge länge haft som plan att läsa alla hennes Scarpetta-deckare i rätt ordning, men det börjar bli så många nu - och så lite tid... Får se det som ett långsiktigt projekt helt enkelt.

Spontanhandlade Nobels testamente av Liza Marklund på ICA i Kumla när jag och barnen evakuerade oss dit pga makens tillfälliga sjuka. Den ligger oläst (så klart!) eftersom jag faktiskt har en hel påse med annan läsning med hem från bibblan. Vet inte hur jag tänker ibland när jag köper på mig böcker fast jag redan har fullt tillräckligt. Man är väl lite bokskadad helt enkelt. Kan redovisa min bokpåse med sommarläsning i ett nytt inlägg ikväll. Nu ska jag sätta mig bredvid sonen i tv-soffan och kolla på Pluto innan vi väcker lillasyster som sussar sött i sin säng.

lördag 23 juni 2007

På andra språk än svenska


Nu har jag helt kommit av mig med bloggandet på sistone... Trots allt så läser jag på som vanligt, dock har tempot mattats lite de senaste veckorna. Antar att semesterstressen gjort sitt på bekostnad av läsandet.

Nu har jag äntligen kommit in ordentligt i Cornwells Trace. Det tar några kapitel innan språket känns okej att läsa. Förstår givetvis inte allt, men i alla fall så pass mycket att jag har vett att inse att det är spännande.

Precis innan jag gick på semester så dök ytterligare en engelsk bok upp som jag bara var tvungen att få med mig hem innan jag lämnade kontoret: Douglas Kennedys nya: The Woman in the Fifth. En Douglas Kennedy är alltid ett säkert kort och det är väl bäst att klämma den med när jag är färdig med Trace och ändå lite inne i engelskan.

Om en dryg vecka åker vi på semester till bekanta i Westerhorn i Tyskland, så jag antar att jag borde träna tyskan istället. Hämtade ut Die Vermessung der Welt av Daniel Kehlmann från Örebro stadsbibliotek. De pratade om den på Babel i vintras, så jag skickade in ett inköpsförslag och nu hade den äntligen kommit.
(På bilden: Daniel Kehlmann)

fredag 15 juni 2007

Läsgodis?

Svensk bokhandel - SvB direkt
Köp godis och få en pocket på köpet. Kan man göra något liknande på bibblan: Låna en bok gratis och låna en till på köpet, hmmm...

onsdag 13 juni 2007

Män som hatar kvinnor


Nu är jag äntligen klar med Män som hatar kvinnor och den var precis så bra som alla sa att den var. Nu ser jag fram emot att läsa tvåan: Flickan som lekte med elden. Jag har den som vanlig bok och kommer nog inte kunna hålla mig tills ljudboken kommer in på bibblan, så jag kommer förmodligen att läsa den med ögonen och inte med öronen, som jag gjorde med Män som hatar kvinnor.

Annars har jag inte hunnit med så mycket annat än att försöka ta mig igenom manuset till syrrans avhandling i historia som hon disputerar på (heter det väl...?) i höst. Intressant, men mastigt. Inget man bara slöläser framför teven en kväll.

Mina försök att påbörja Patricia Cornwells Trace börjar ta sig. Har klämt ett kapitel per kväll de senaste dagarna och kommer nog inte att ge upp den här gången. Såg i någon av Bibliotekstjänst senaste recensionslistor att hon kommer med en ny bok i höst som inte handlar om Scarpetta. Som tur är verkar den inte handla om den där andra kvinnliga polisen (som i t ex Getingboet) som jag glömt namnet på. Fastnade aldrig riktigt för dem.

måndag 4 juni 2007

biografier


I helgen har jag läst två spännande biografier: Jesusland av Julia Scheeres och När jag letar efter Max av Sanna Wallin.

Båda var spännade och medryckande var och en på sitt sätt och beskriver dramatiska levnadsöden utan att för den skull bli smaskigt och osmakligt.

Jesusland beskriver en ung kvinnas uppväxt i amerikanska mellanvästern. Julias familj adopterar två svarta små pojkar för att i sann kristen anda göra en god gärning. Hela uppväxten är fylld av rasism och våld både mot de "riktiga" syskonen och de adopterade. Det ruskiga är att allt dessutom sker i "Guds" namn...

När jag letar efter Max handlar om Sanna vill veta mer om sin döde mormors bror Max. Han föddes som Marianne och var den första personen i Sverige som genomgick ett könsbyte på 1950-talet.