onsdag 30 maj 2007

Evelina kvällsläser en stund innan tandsborstningen...

Mycket att göra...


Det har inte blivit så mycket läst den senaste veckan. Jag har varit på Biblioteksdagarna i Stockholm och lyssnat på massa spännande föreläsningar och träffat massa trevliga människor. Här kan man titta på en del av föredragen på webben.

Mitt tåg till Stockholm var inställt och jag fick snällt vänta på nästa, så jag hann läsa klart Anna Janssons senaste: Pojke försvunnen. Det var en mycket bra spänningsroman - om än bland de mest tragiska hon skrivit. Kommer inte ihåg var någonstans jag läste en recensent/kritiker som tyckte det skulle vara spännande om hon gjorde en Kerstin Ekman och gick från deckarförfatteriet till en romanproduktion. Jag är benägen att hålla med. Anna Janssons språk har verkligen utvecklats från de första Maria Wern-deckarna.

Jag påbörjade Patricia Cornwells Trace, och måste nog göra ett litet mer koncentrerat försök att komma in i den. Tror att jag läst första kapitlet typ tre gånger...

I bilen är det fortfarande Stieg Larssons Män som hatar kvinnor som snurrar. Det enda ord jag kan hitta som uttrycker vad jag anser om den är: superb! Känns skönt att veta att jag har Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes framför mig, även om det helt slutgiltigt är finito efter det - om nu inte striden om det fjärde oavslutade manuskriptet kan lösas... Läs DN:s artikel om striden om den fjärde manuset här.

söndag 20 maj 2007



Har precis läst Orakelnatten av Paul Auster och tycker att det är det bästa jag läst på länge. Kan man bli helt kär eller? Pinsamt att erkänna, men jag drömde till och med om boken och Auster himself häromnatten... Det är så underfundigt, så mångbottnat, så häftigt. Det är skruvat men ändå realistiskt. Skumt men bra helt enkelt. Tog barnen med mig till Örebro stadsbibliotek för att låna lite nya bilderböcker, men kunde inte hålla mig ifrån vuxenavdelningen med Austerböckerna. Fick med mig Illusionernas bok hem som jag raskt slängde mig över, fast jag egentligen hade tänkt mig Anna Janssons nya deckare. Det får bli en annan gång.

onsdag 16 maj 2007

Intressant lista...


Svensk bokhandel - SvB direkt
Hittade denna artikel på SvB:s hemsida. Intressant idé och roligt att se vilka böcker som blev utvalda. Jag tycker dock att det var aningen snobbiga titlar som hamnade på listan. Scrolla ner i den långa artikeln för att läsa vilka böcker som hamnade i "biblioteket". Kul att hitta
Anne-Marie Ljungbergs bok Resan till Kautokeino på listan. Pluggade på BHS med hennes syster - apropå "Jag mötte Lassie..."

tisdag 15 maj 2007

SvD: Ombytta roller i nya barnböcker


SvD: Ombytta roller i nya barnböcker
Intressant artikel i söndagens Svenska Dagbladet. Pija Lindenbaums nya som kommer till hösten blir något att se fram emot...

söndag 13 maj 2007

Jag går bara ut en stund


Som vanligt när jag planerat att läsa en speciell bok brukar det sluta med att jag sitter med en helt annan historia som jag fastnar i. Precis när jag påbörjat både boken om Orwell och Hustvedts Vad jag älskade ramlade Isobel Hadley-Kamptz bok Jag går bara ut en stund över mig. Någon gång för ett bra tag sedan har jag visserligen gjort ett aktivt val och reserverat den på biblioteket, men det är inte alltid jag lånar hem och läser bara för att jag en gång tänkt så. Denna gången gjorde jag dock det och det ångrar jag inte. Hadley-Kamptz skriver tungt och bitvis deprimerande om ofrivillig barnlöshet och den stora sorgen över att ha förlorat ett älskat barn, men det är läsvärt, gripande, känslosamt och bra. Förutom de känslor hon förmedlar skriver hon en bra prosa, hon riktar sig direkt till läsaren och lägger in små brasklappar om vad som är fakta och vad som är fiktion.

Det här är tack och lov en bok om sorgen över barnlösheten som känns äkta och inte flåshurtig som till exempel Ben Eltons Fruktlösa försök. Vi är många som förstår skillnaden mellan att "få" och "skaffa" barn - även om det inte alltid syns utåt...

Isobels blogg hittar man här.

Fler recensioner av boken:




torsdag 10 maj 2007

Svensk bokhandel - SvB direkt

Svensk bokhandel - SvB direkt
Förra månadens mest köpta böcker publiceras på Svensk Bokhandels hemsida. Av tio-i-topp har jag endast läst en: Skumtimmen av Johan Theorin, men på top-20 har jag fått med både Karin Fossum och Katarina Wennstam (Om det nu var någon som tyckte det var något att tävla om... :-)

Står på kö på ett antal av dem på bibblan, undrar bara när jag ska hinna läsa dem...

söndag 6 maj 2007

deckare deckare deckare


Läste precis ut en ny norsk deckare som faktiskt var riktigt bra - men skrämmande nog kommer jag inte ihåg namnet på vare sig författaren eller titeln på boken... Ranelid skulle förfasa sig över min konsumtion om han visste. Nåväl, känner själv att det blivit lite väl många kriminalberättelser den senaste tiden, så under dagen har jag påbörjat både Hustvedts Vad jag älskade och Larkins Finding George Orwell in Burma. Får se vilken av dem jag fastnar mest för. Har i och för sig inga problem med att läsa flera böcker parallellt.

Efter att planlöst mest zappat runt på radiokanaler till och från jobbet har jag äntligen fastnat för en riktigt bra ljudbok: Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson. Känns som jag är den sista att läsa denna välskrivna bok. ALLA pratar redan om del tre.
Bilden är lånad från Dagensbok.com, som jag antar i sin tur lånat den från Expo...

torsdag 3 maj 2007

Läckberg igen


Det är väl säkrast att lugna oroliga läsare med att Läckbergs Tyskungen är åtbördad till sitt rätta hem: Lekebergs bibliotek. Alla köande läsare kan vara lugna... Dessutom kan jag avslöja att den var riktigt bra. Oerhört mycket bättre än föregångaren Olycksfågeln, som väl mest måste ses som ett olycksfall i arbetet. Kanske kan man ha smärre invändningar mot det något pratiga språket och vissa återkommande uttryck och anglifieringar som jag stör mig lite på.

Dagens läsning har annars bestått av en inspirerande Brödbok. Är lite sugen på att ge mig på att baka bagels någon dag... Boken finns tyvärr inte att köpa längre, annars hade jag önskat mig den i födelsedagspresent. Titeln känns ju ganska lovande: Matbröd - du alltid lyckas med

På jobbet har jag suttit och klurat över att få bibliotekskatalogen med det föga upphetsande namnet OPAC i sökbart skick. Är hyfsat nöjd i alla fall, men det kan bli mycket bättre.